In memoriam Frits en Ferry

 25 mei 2020

Vandaag is het exact 19 jaar geleden dat twee (oud) NAC`ers ons ontvallen zijn. Frits van Ierland mocht slechts 60 jaar worden en Ferry van Vliet overleed op 20-jarige leeftijd. We denken vandaag aan hen en aan hun familie.

Notice:<i>Undefined index: cImage_alt</i><br />

Auto-ongeluk

Ferry van Vliet was bijna 17 jaar toen hij door NAC bij het Rotterdamse Spartaan ’20 werd weggeplukt, waarmee hij in de tweede divisie van de landelijke jeugd uitkwam. Na twee seizoenen als A-junior en een paar maanden in het tweede elftal van NAC, werd hij bij de A-selectie gehaald. Na een aantal wedstrijden als basisspeler en vele invalbeurten groeide Van Vliet in een half jaar tijd uit tot een volwaardige selectiespeler. Het bestuur van NAC zag dit ook en bood hem in februari 2001 een verbeterd contract aan. Ferry wilde dolgraag bij NAC blijven en ondanks interesse van o.a. RKC Waalwijk tekende hij op 31 maart 2001 bij. Zijn nieuwe contract, dat tot juli 2004 liep, mocht hij echter nooit uitdienen.

Op 25 mei 2001 kwam Ferry van Vliet, samen met zijn vriendin Fiona van Rosendaal, bij een éénzijdig auto-ongeluk om het leven. Het medeleven was overweldigend. In de hal van het NAC-stadion was al na 2½ uur condoleances een ware bloemenzee ontstaan. Op de website van zowel NAC als ook op www.derat.nl kwamen ontzettend veel steunbetuigingen binnen. Enkele dagen later wordt Ferry onder enorme belangstelling de laatste eer bewezen. In crematorium "Rotterdam-Zuid" zijn honderden mensen aanwezig, waaronder vele NAC-supporters.

De wedstrijd De Graafschap - NAC (31 mei 2001) wordt het laatste indrukwekkende eerbetoon aan de overleden Ferry van Vliet. De wedstrijd begint met een minuut stilte, waarbij de NAC-spelers een shirt met een afbeelding van Van Vliet dragen en een zwarte rouwband. NAC start met 10 man, waarna De Graafschap aftrapt en meteen de bal buiten de lijnen schiet, waarop Earnest Stewart het veld inkomt met rugnummer 12 (nr. 10 wordt niet gebruikt). Daarna was het de beurt aan de supporters die broederlijk met de fans van De Graafschap "You'll never walk alone" zongen wat gevolgd werd met een lang aanhoudend "We love you Ferry, we do" door de Bredase fans. Na het duel zochten spelers, supporters en begeleiders elkaar op om samen het verdriet te verwerken van het verlies van Ferry. Supporters zongen nog minutenlang door, waarbij een centimeters dik kippenvel niet te vermijden was. FERRY, WE ZULLEN JE NOOIT VERGETEN!!!

Van Ierland

Op diezelfde dag, 25 mei 2001, overleed naast Ferry van Vliet, ook Frits van Ierland. De in Tilburg geboren oud-NAC`er begon op zijn zevende jaar bij Willem II in de jeugd. Twaalf jaar later maakte hij de overstap naar concurrent NAC. Jan van Helden, op dat moment spelend bij NAC, wilde graag naar Willem II en er werd een ruil gedaan tussen NAC en de Tilburgers. Zo kwam NAC met wat geld erbij aan een bijzonder goede kracht in de verdediging. 

Frits van Ierland maakte van het seizoen 1961-1962 tot en met het seizoen 1967-1968 deel uit van de hoofdmacht van NAC. Na zijn debuut op 11 maart 1962 (MVV - NAC, 2-2) maakte hij in die periode als speler tal van bijzondere momenten in de historie van NAC mee. De degradatie van NAC naar de eerste divisie in 1965 bijvoorbeeld, net als de terugkeer naar de eredivisie het daarop volgende jaar. Maar ook de met 2-1 verloren bekerfinale tegen landskampioen Ajax in 1967, waardoor NAC het hierop volgende seizoen in het toernooi om de Europacup II wedstrijden tegen Floriana en Cardiff City speelde. Het maakt dat Van Ierlands naam onlosmakelijk verbonden is aan die NAC-tijd.

In 1968 nam Van Ierland met 154 officiële wedstrijden op zijn naam afscheid van NAC. Frits ging naar Baronie. En wederom betrof het een ruil. Hij werd samen met Joop Korebrits en Ferry Pirard geruild voor Baron Addy Brouwers.

Frits, je zult voor altijd een mooie plaats innemen in de NAC-historie!

Meer artikelen

Lees meer over NAC

NAC speelt 3500e wedstrijd

De wedstrijd tegen FC Den Bosch betekende voor NAC de 3500e offici...

Lees dit bericht

Gefeliciteerd!

Vandaag precies 110 jaar geleden is ons N.A.C. geboren. Uit een sam...

Lees dit bericht

We mogen weer open!

Zoals uit de corona-persconferentie van dinsdag 25 januari bleek, m...

Lees dit bericht

Neem een duik in de
rijke geschiedenis van NAC

Altijd al willen weten hoe de NAC-helden van vroeger speelden?
Breng dan een bezoekje aan het NAC Museum in het Rat Verlegh Stadion. 

bezoek het nacmuseum