NAC wint 50 jaar geleden de KNVB-Beker

 31 mei 2023

Vandaag op de kop af 50 jaar geleden weet NAC voor het eerst in haar bestaan de KNVB-Beker te winnen. Wat volgde was een fantastisch feest in de binnenstad van Breda.

Notice:<i>Undefined index: cImage_alt</i><br />

NAC bereikt de finale en wint hem

In een beroerde tweede competitieperiode zorgde NAC in de strijd om de KNVB-beker voor successen aan de lopende band. Achtereenvolgens werden Ajax, Elinkwijk, FC Den Haag en Sparta uitgeschakeld en werd de finale bereikt. De eindstrijd tegen NEC werd een happening en pure propaganda voor de voetbalsport. Niet minder dan 45.801 voetbalfanaten bevolkten de Rotterdamse Kuip.

Voor de fel meelevende toeschouwers werd het een ware “voetbalaanbidding”, een echte cupfinale. NEC speelde pressievoetbal, NAC daarentegen enigszins behoudend en tactisch. Uitgespeelde kansen kreeg NEC (gelukkig) niet. NAC kreeg één kans en wist deze ook te benutten. Martien Vreijsen nam een hoekschop (de enige die NAC in de wedstrijd kreeg), doelman Harry Schellekens greep mis en Stanley Bish strafte de fout koelbloedig af; 1-0. De NAC-aanhang, met 10.000 man sterk toch al de grote gangmakers in de Kuip, waren door dat doelpunt de uitzinnigheid nabij. NAC had toen weinig zin in aanvallende impulsen, NEC ontwikkelde nog meer aanvalskracht. Erg intelligent werden die niet opgezet. Scheidsrechter Boosten gaf gifkikker Cas Janssens de gele prent voor een elleboogstoot aan Arie Delmotte. De NAC-verdediging groeide met de seconde. Jan de Jong kreeg veel werk te verzetten en verrichtte een aantal schitterende reddingen. Het fysiek sterkere NEC zette NAC onder een steeds zwaardere druk. NAC werd helemaal op de eigen speelhelft teruggedrongen.

Juist in die periode groeide Jan de Jong naar een heldenrol. In de meest onmogelijke situaties was hij duikend en vallend niet te passeren. NEC had moeten scoren, met tomeloze energie bleven de Nijmegenaren aanvallend en verloren alle voorzichtigheid uit het oog. Dat werd NEC in de 29e minuut van de tweede helft fataal. Bij een van de spaarzame NAC-aanvallen wisten de Bredanaars te profiteren. Theo Dierckx peerde de bal met een vrije trap van ongeveer de middenlijn keihard het strafschopgebied in en Addy Brouwers kon hoog en hard inschieten; 2-0. NEC zag het toen niet meer zitten en de kapot gespeelde geelzwarten, in deze wedstrijd uitkomend in het blauw, konden daarna rustig stand houden.

Voor de eerste keer in de NAC-historie veroverde het de begeerde beker. NAC had NEC “geNECt”, de Kuip veranderde op slag in een carnavaleske sfeer, Breda vierde feest en dat feestje duurde tot in de vroege uurtjes!!!!

Alweer 50 jaar geleden. De spelers van weleer zijn met de Legends of the match, voorafgaand aan en tijdens de wedstrijd NAC - Heracles, weer eens in het zonnetje gezet. Bovendien zal de donateursavond van 17 juni aanstaande volledig in het teken staan van de selectie 1972-1973. Het NAC Museum is de organisator, want zij zijn de hoeders van de NAC-historie!

Meer artikelen

Lees meer over NAC

Open Dag NAC: verloting scooter!

Zaterdag 26 augustus is de Open Dag van NAC. Het NAC Museum is uite...

Lees dit bericht

Oud-speler Frans de Leij overleden

Gisteren bereikte ons het trieste bericht dat oud eerste elftalspel...

Lees dit bericht

Oud-NAC`er Kees Rijvers onderscheiden tot bondsridder

Vanwege zijn verdienste voor het Nederlandse voetbal werd oud-NAC`e...

Lees dit bericht

Neem een duik in de
rijke geschiedenis van NAC

Altijd al willen weten hoe de NAC-helden van vroeger speelden?
Breng dan een bezoekje aan het NAC Museum in het Rat Verlegh Stadion. 

bezoek het nacmuseum