Frans Derks overleden

 26 september 2020

Frans Derks is vrijdag in zijn woonplaats Breda overleden. Derks, die van 1986 tot 1988 bestuurslid was van NAC, mocht 89 jaar worden.

Notice:<i>Undefined index: cImage_alt</i><br />

NAC en Breda verliezen een paradijsvogel

Franciscus Peter Derks, geboren op 1 november 1930 in Vaals, stond bekend om zijn vaak scherpe tong en onderscheidde zich als arbiter door een duidelijk eigen stijl. Hij floot in 1967 zijn eerste eredivisieduel. Zijn laatste wedstrijd leidde hij in 1978. De flamboyante Derks maakte naam met de korte en krappe broekjes die hij droeg en zocht graag de schijnwerpers op. Na zijn scheidsrechtersloopbaan was hij onder meer voorzitter van FC Dordrecht en van de Bredase volleybalvereniging Brevok. Van 1986 tot 1988 was hij bovendien bestuurslid bij NAC, waar hij belast werd met technische zaken en de club moest saneren.

In die laatste hoedanigheid zorgde hij er mede voor dat NAC niet failliet ging in 1986-1987. De belastingdienst had in december 1986 een openbare executieverkoop georganiseerd. Deze veiling zorgde ervoor dat NAC van haar schuld aan de belastingdienst af kwam. Bij die openbare verkoop speelde de kleurrijke Bredanaar een prominente rol, onder andere door in niet mis te verstane bewoordingen uiteen te zetten wat hij vond van het feit dat iemand van de belastingdienst (de belanghebbende partij) mee zat te bieden op de te koop aangeboden goederen en zo de prijs opdreef; de NAC gezinde supporters en sponsors hadden juist het doel alles voor een zacht prijsje op te kopen en aan de club terug te schenken.

In 2009 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor de voetbalsport en zijn grote maatschappelijke inzet. Derks was een paradijsvogel, wat blijkt uit zijn vele prachtige uitspraken. Zoals de volgende uit BN De Stem: “Ik heb helemaal niks met rijken en regenten, kakkers of bobo’s, oud geld of mensen die zichzelf belangrijk vinden. Ik hou van gewone mensen, daar heb ik altijd het beste mee op kunnen schieten. Ik ben overal meteen vriendjes met de werksters en de chauffeurs, de bedienden en de zwervertjes. Daar praat ik het liefste mee. Ik heb tot op heden geleefd. Van leven ga je dood, wie niet echt leeft, sterft”.

Wij wensen de familie, vrienden en bekenden van Frans veel sterkte toe met dit verlies.

Meer artikelen

Lees meer over NAC

Old Dutch Sportsbar doneert mooi bedrag

Bij de jaarlijkse relatieborrel van het NAC Museum hebben we een pr...

Lees dit bericht

Oud NAC-trainer Wullems overleden

Voormalig NAC-trainer Henk Wullems is zaterdag 15 augustus jl. op 8...

Lees dit bericht

Nieuwe "Die Ploeg Van Toffe Jongens Podcast" online!

Afgelopen zaterdag was het 50 jaar geleden dat NAC voor de beker sp...

Lees dit bericht

Neem een duik in de
rijke geschiedenis van NAC

Altijd al willen weten hoe de NAC-helden van vroeger speelden?
Breng dan een bezoekje aan het NAC Museum in het Rat Verlegh Stadion. 

bezoek het nacmuseum