Oud-NAC`er Landsbergen overleden

 01 oktober 2022

Afgelopen donderdag kwam het nieuws naar buiten dat voormalig NAC-speler Rob Landsbergen is overleden. Landsbergen leed sinds enkele jaren aan de ziekte Alzheimer en mocht slechts 62 jaar oud worden.

Notice:<i>Undefined index: cImage_alt</i><br />

Rob maakte in augustus 1986 zijn officiële debuut voor NAC en meteen was hij verantwoordelijk voor de anschluss-treffer tegen RKC. In de 66e minuut mocht hij invallen voor Wim van Dongen, negen minuten later de frommelgoal van de lange man. De wedstrijd in Breda eindigde in 2-2. Guus van der Borgt was de man van de gelijkmaker en John Lammers tekende voor zowel de 0-1 als 0-2. Overigens was het niet de eerste keer dat hij scoorde in een wedstrijd van NAC. Als PSV’er schopte hij er ooit twee binnen en als speler van Helmond deed hij dit in maart 1986. Alle drie de goals in Breda trouwens. En in de voorbereiding van seizoen 1986-1987 wist hij ook te scoren tegen Germinal Ekeren.

Rob Landsbergen (1960) is geboren in Harare, de hoofdstad van Zuid-Rhodesië, tegenwoordig Zimbabwe. Zijn vader werkte daar bij de spoorwegen en moest met zijn gezin vluchten voor het geweld in dat land. Het was de tijd dat de Rhodesian Bush War, waar rebellen streden tegen de blanke regering, het land in de ban hield. De familie Landsbergen belandde in Helmond waar vader ging werken bij de Edah. Pas in Nederland kwam Rob in aanraking met het voetballen. Hij sloot zich aan bij Helmond-Noord. Later droeg hij het geel-blauw van MULO. Met die club duelleerde hij geregeld tegen PSV en iedere keer viel hij op door te scoren. Het leverde hem een overgang naar PSV op. Daar werd hij echter nooit een echte basisspeler.

Via Willem II, het Zuid-Koreaanse Hyundai Horang-i en Helmond Sport belandde de spits bij NAC. Eenmaal in Breda ging Landsbergen vooral spelen in het hart van de verdediging. In zijn debuutjaar wist hij tienmaal te scoren en een jaar later volgde nog één treffer. Het was niet de glorietijd van NAC, maar Landsbergen was door zijn ervaring en leeftijd belangrijk voor het team. Een soort voetbalvaderfiguur, dat was hij voor de jeugdige ploeggenoten. In totaal speelde Landsbergen 54 keer voor NAC waarin hij dus 11 keer scoorde. Na NAC speelde hij nog betaald voetbal bij Helmond Sport, waarna hij op dertigjarige leeftijd nog verder ging als amateur bij DBS uit Eindhoven en Panningen.

In zijn werkzame leven werkte hij als postbode in Helmond. Sinds 2019 was Landsbergen ziek en hij sloot niet uit dat er een verband was tussen Alzheimer en het voetballen. Als kerel van bijna twee meter lang werd hij kopsterk geacht en dus vaak in de situatie gedwongen om kopduels aan te gaan. Zowel verdedigend als aanvallend.

Wij condoleren familie, vrienden en kennissen met het overlijden van Rob en wensen ze veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Meer artikelen

Lees meer over NAC

Schitterende opbrengst Rabo ClubSupport!

Afgelopen oktober liep de Rabo ClubSupport actie. De opbrengst voor...

Lees dit bericht

Gefeliciteerd!

Vandaag precies 110 jaar geleden is ons N.A.C. geboren. Uit een sam...

Lees dit bericht

NAC Museum ontvangt € 3.000,- dankzij verkoop NOAD bier

Het NAC Museum mocht gisterenavond een cheque ter waarde van liefst...

Lees dit bericht

Neem een duik in de
rijke geschiedenis van NAC

Altijd al willen weten hoe de NAC-helden van vroeger speelden?
Breng dan een bezoekje aan het NAC Museum in het Rat Verlegh Stadion. 

bezoek het nacmuseum