Oud-NAC`er Van den Braak overleden

 04 augustus 2022

Vandaag bereikte ons het trieste nieuws dat op zaterdag 30 juli jongstleden oud-NAC`er Wied van den Braak op 90-jarige leeftijd is overleden. Van den Braak speelde tussen 1955 en 1958 in totaal 77 wedstrijden voor NAC waarin hij eenmaal scoorde.

Notice:<i>Undefined index: cImage_alt</i><br />

Eerste Oisterwijker in het betaalde voetbal

Wied was in alle opzichten een echt voetbaldier. Als jongetje van 10 begon hij bij W.I.K. (Willen is Kunnen) dat in 1944 fuseerde met Golva waaruit Taxandria ontstond. Elf jaar later werd de middenvelder voor het destijds kolossale bedrag van naar verluidt 3000 gulden (€ 1363,-) weggekocht door NAC. Van den Braak werd hiermee de eerste Oisterwijker die betaald voetbal ging spelen. In zijn eerste contract staat te lezen dat hij bij een overwinning maar liefst 20 gulden, wat neerkomt op € 9,08, zou ontvangen.

Debuut NAC

Onder leiding van trainer Jan Blom maakte hij op 30 oktober 1955 zijn officiële debuut voor NAC. Aan de Beatrixstraat werd het Amersfoortse HVC door doelpunten van Louis van Overbeeke en Jan van Hoogenhuizen (2x) met 3-1 verslagen. In zijn eerste seizoen in Bredase dienst speelde Wieke, zoals hij vaak liefkozend werd genoemd, 22 wedstrijden en plaatste NAC zich voor de kampioenscompetitie. Hierin moesten de Bredanaars met Sparta, Elinkwijk en Rapid JC uitvechten wie er kampioen van Nederland werd. Rapid JC en NAC eindigden op een gedeelde eerste plaats, waardoor een beslissingswedstrijd het kampioenschap zou bepalen. NAC, met Wied van den Braak in de basis, verloor met 0-3. Bijna was Wied kampioen van Nederland geworden!

Terug naar Taxandria

Na 67 competitiewedstrijden, 7 duels voor de kampioenscompetitie en 3 bekerwedstrijden keerde Van den Braak in 1958 terug naar zijn geliefde Taxandria. In de jaren 70 werd hij er vervolgens vier jaar hoofdtrainer en in de negentiger jaren verzorgde hij jarenlang jeugdtrainingen. Nog later trad hij toe tot het bestuur. Na een lang ziekbed, Van den Braak kampte met dementie, overleed hij 22 dagen na zijn 90e verjaardag. Namens het NAC Museum wensen we familie, vrienden en bekenden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Meer artikelen

Lees meer over NAC

Eerste Die Ploeg Van Toffe Jongen Podcast met Pierre van Hooijdonk en Peter Remie

Niet de waan van de dag, maar de mooie en rijke clubhistorie staat ...

Lees dit bericht

Diroux, voor altijd lid van de NAC-familie

28 september 1998, dit jaar 25 jaar geleden dus, speelde het tweede...

Lees dit bericht

We mogen weer open!

Zoals uit de corona-persconferentie van dinsdag 25 januari bleek, m...

Lees dit bericht

Neem een duik in de
rijke geschiedenis van NAC

Altijd al willen weten hoe de NAC-helden van vroeger speelden?
Breng dan een bezoekje aan het NAC Museum in het Rat Verlegh Stadion. 

bezoek het nacmuseum