NAC-icoon Hans van den Dungen overleden

 20 mei 2023

Hans van den Dungen is in de nacht van vrijdag 19 mei op zaterdag 20 mei in zijn slaap overleden. Hans speelde 358 wedstrijden in het eerste van onze club en vervulde na zijn actieve loopbaan vele commerciële functies binnen NAC. Met het overlijden van Hans verliest NAC een zeer gewaardeerd persoon en het commerciële gezicht van de club.

Notice:<i>Undefined index: cImage_alt</i><br />

Van Gilze naar NAC

Op 23 november 1961 werd hij geboren te Gilze. Op zijn tiende jaar begon hij met het spelletje voetbal bij de vv Gilze. Hans belandde als C-junior bij NAC na een Open Dag. Zijn neef John Michielsen speelde net als Hans voor Gilze. Nadat John was aangenomen bij NAC opperde zijn vader dat Hansje wel met John mee zou kunnen fietsen. Die kleine Van den Dungen had wel enig talent. Hans trainde mee bij NAC en mocht uiteindelijk blijven. Zijn eerste twee jaar voetbalde hij in de C1 en na twee seizoenen B-landelijk en B1 kwam hij in de A-jeugd terecht. “Hier heb ik vele mooie herinneringen aan”, sprak hij later. In die periode won hij namelijk zowel het Rat Verlegh-toernooi als het Groningen-toernooi, beiden toernooien met veel aanzien in de voetballerij.

De leider van de NAC-selectie

Na één jaar Jong-NAC, destijds nog NAC-2 genoemd, mocht Van den Dungen onder trainer Jo Jansen op 20-jarige leeftijd zijn debuut in het betaalde voetbal maken. Tijdens die bewuste eredivisiewedstrijd op 8 mei 1982 thuis tegen MVV speelden de geelzwarten met 0-0 gelijk. Toen hij begon kreeg hij steun van routiniers als Ad Krijnen, Tom Smits en Anton Joore. Na de degradatie in 1983 verdwenen deze gasten bij NAC en werd Hans meer en meer de leider van de NAC-selectie, zowel binnen als buiten het veld.

Scoren in de beslissende nacompetitie tegen VVV

Zijn absolute hoogtepunt in zijn voetbalcarrière is vanzelfsprekend de promotie in 1984. In de beslissende wedstrijd tegen VVV knalde hij zelfs één van de vijf doelpunten tegen de touwen. Na dit prachtige feest ging het echter bergafwaarts met de Bredanaars. Het trotse NAC degradeerde wederom en kwam steeds dieper in een dal. Hiermee bereikte Van den Dungen tevens zijn dieptepunt. Eind 1986 werd er een enorme sanering doorgevoerd onder leiding van Frans Derks. Financieel ging het ontzettend slecht met NAC. Zo slecht zelfs dat de Bredase club een openbare verkoop van haar bezittingen toe moest laten. “Op dat moment had ik echt het gevoel dat we geen betaald voetbal meer zouden spelen”, vertelde hij later in een interview. Uiteindelijk werd NAC toch nog gered van de ondergang.

Kilometervreter moest NAC verlaten

Hans zou NAC al die jaren trouw blijven, vormde samen met Peter Remie een ijzersterke rechtervleugel van NAC. Hans heeft heel wat kilometers gemaakt langs de zijlijn op de momenten dat hij als rechtervleugelverdediger naar voren stormde. In 1993 moest Hans dan alsnog NAC verlaten. Van den Dungen vertelde daarover: “Door onder andere financiële problemen bij de club, het terugbrengen van de selectie van 23 tot 18 contractspelers, het niet best spelen van mijn persoontje en doordat mijn contract aan het einde van het seizoen afloopt heeft het bestuur van NAC besloten om een einde te maken aan onze samenwerking. En misschien wel terecht.”

Den Bosch uit, zijn laatste duel

Hans van den Dungen speelde zijn laatste wedstrijd in Den Bosch tegen de plaatselijke FC. Een bijzondere wedstrijd. Dit was de wedstrijd waarin NAC promotie naar de Eredivisie afdwong! Het was zijn 358 officiële duel en daarin scoorde hij in totaal 11 keer. Na NAC zou Dunga, zoals hij door menig collega genoemd werd, nog spelen voor Hoogstraten VV (1993-1996) en het Tilburgse Longa (1997-1998), waarna hij zijn voetbalschoenen aan de spreekwoordelijke wilgen hing.

Bij NAC, daar waar hij nog steeds werkzaam was, heeft Hans vele commerciële functies bekleed. De laatste jaren was hij Ambassadeur van NAC en daarmee het gezicht van NAC. Zijn passie, humor en inzet werd gewaardeerd binnen de club.

Wij wensen zijn familieleden, vrienden en kennissen veel sterkte met dit enorme verlies. 

Meer artikelen

Lees meer over NAC

Nog loten te koop voor NAC-scooter

De loten waarmee een fraaie NAC-scooter gewonnen kan worden, zijn i...

Lees dit bericht

De eerste bekerclash met VVV

Vanavond speelt NAC niet voor het eerst een bekerduel tegen VVV. Di...

Lees dit bericht

Stichting Groen Doen bezoekt NAC Museum

Onlangs bezocht een groepje mensen van de Stichting Groen Doen uit ...

Lees dit bericht

Neem een duik in de
rijke geschiedenis van NAC

Altijd al willen weten hoe de NAC-helden van vroeger speelden?
Breng dan een bezoekje aan het NAC Museum in het Rat Verlegh Stadion. 

bezoek het nacmuseum