Alweer 35 jaar missen wij Andro Knel
07 juni 2024
Op 7 juni 1989 werd de wereld opgeschikt door de melding dat een DC-8 van vliegtuigmaatschappij SLM neerstortte nabij vliegveld Zanderij in Suriname. Aan boord het kleurrijk elftal, een team met allemaal spelers met Surinaamse roots. Eén van die spelers was NAC-speler Andro Knel, een jonge vent in de bloei van zijn leven. Nu 35 jaar later wordt Andro nog steeds enorm gemist.
Andro heeft het sportieve niet van een vreemde
Moeder Anja en zoon Andro hebben een goede relatie. Vaak hebben ze goede gesprekken over het leven. Zo ook over hoe een uitvaart van Andro er uit zou moeten zien. Muziek van U2 moet klinken. Immers, Andro en zijn vrienden luisteren graag naar de teksten van de Ierse band en er moet gefeest worden. Tijdens deze gesprekken konden beiden niet vermoeden dat Anja veel te vroeg die crematie zou moeten gaan regelen. Andro Knel is de enige zoon van Anja van Dijk. Samen met haar man Ludo krijgt ze ook nog vier dochters. Na zeventien jaar strandt het huwelijk.
Andro Charles Willem Knelwordt op 8 oktober 1967 geboren te Rotterdam. Hij wordt vernoemd naar zijn opa’s. Het atletische zit in de genen van Andro. Opa Charles keepte in de nationaleploeg van Suriname en zijn vader was een talentrijk wielrenner. Ludo kwam naar Nederland om te studeren, ging bij de NS werken, maar kwam in grote problemen. Problemen met drank, met drugs en psychische troubles. Vanwege het werk en vanwege die problemen verhuist Andro op jonge leeftijd een aantal keer. Van Rotterdam via Den Haag naar Zoetemeer en weer terug naar Rotterdam. Bij het Haagse HMSH begint hij met voetballen, na de verhuizing doet hij dit bij DWO. Daar voelt hij zich echter niet thuis. Dit heeft een overgang naar ADO Den Haag tot gevolg.
Lovende kritieken bij zijn entree
Andro blijkt een talentrijk spelertje en heeft de overstap naar het dan grotere Sparta gemaakt. Als hij debuteert in het betaalde voetbal zijn de kritieken meteen lovend. ‘De nieuwe Ruud Gullit’, wordt er geroepen. Beiden hebben dreadlocks dus die vergelijking is dan al snel gemaakt. Maar Knel is ook een fris ventje op het veld, speelt onbevangen. Bovendien is hij relaxed in de omgang, er zijn dus meerdere raakvlakken, maar als spelers lijken ze niet op elkaar. Na zijn goede start raakt Knel mede door de moordende concurrentie op het tweede plan. Zijn trainer maakt nauwelijks nog gebruik van hem. Gelukkig toont op dat moment NAC interesse. In december 1988 is er voor het eerst sprake van een transfer. Trainer Hans Verél is gecharmeerd van hem en volgens sommige media bereid om Hans van den Dungen voor hem te ruilen. Tot een ruil komt het niet. ‘Dunga’ zou nog jarenlang aanvoerder blijven van NAC, maar wordt in januari 1989 wel ploeggenoot van Andro. Knel maakt namelijk de overstap naar Breda. NAC betaalt omgerekend 84.000 euro voor de linksback.
Bij NAC is hij snel geliefd. Een fijn persoon in de selectie en voor de fans een speler waarmee ze snel een band krijgen. Zijn rushes langs de linkerkant, een ontspannen praatje met de supporters, het maakt hem populair. Andro Knel is één van hen. Nadat hij gescoord heeft tegen Go head rent hij langs de Bside. Zijn fans verdienen dit. Vanaf zijn overgang van Sparta is Knel in alle negentien wedstrijden die NAC tot aan het einde speelt, present. Niemand kan bevroeden dat dit uiteindelijk de definitieve statistieken zouden worden. Andro Knel, negentien wedstrijden in NAC-1, één treffer, het blijven voor altijd de cijfers van Knel bij NAC.
Onbevoegde piloot
‘Zorg goed voor mijn moeder en mijn zussen.’ Deze woorden spreekt Andro tot Peter, de vriend van Anja. Woorden die, zoals later blijkt, veel lading hebben. Andro spreekt ze uit op een tramstation in Rotterdam. Voordat hij naar Schiphol vertrekt neemt hij nog even afscheid van zijn familie. Vanaf Schiphol gaat hij vliegen naar Suriname om daar met het Kleurrijk elftal een aantal wedstrijden te gaan spelen. PY764, het vluchtnummer van de DC-8 van SLM waarmee gevlogen gaat worden. Wat de passagiers niet weten is dat de cockpit bemand wordt door mensen van een Amerikaans uitzendbureau gespecialiseerd in personeel voor vliegtuigen. De piloot is een Amerikaan op leeftijd. Vanwege zijn leeftijd is hij niet bevoegd te vliegen en bovendien bezit hij geen geldig brevet om een kist van de grootte van een DC-8 te vliegen. Daarnaast is hij geschorst geweest omdat hij ooit geland is op een verkeerde landingsbaan. Zijn co-piloot is ook als niet zuiver het toestel ingestapt. Hij heeft een valse identiteit opgegeven en is helemaal niet gekwalificeerd om een passagiersvliegtuig te bemannen. De oversteek van 7.500 kilometer vanaf Schiphol naar Suriname gaat goed. De kist moet alleen nog aan de grond gezet worden. De landing begint met een ruime bocht om Zanderij heen zodat het vanaf de Westelijke kant benaderd kan worden. Als de draai wordt ingezet is de landingsbaan in beeld bij de vliegeniers. ‘Landingsbaan te zien op half negen’. Het vliegtuig hangt te laag in de lucht. De glidestrope-waarschuwingen klinken door de cockpit.
The Unforgetable Fire
De waarschuwingen geven aan dat er te laag gevlogen wordt. Zo’n drie kilometer voor Zanderij raakt de DC-8 met de vleugel een boom in het woud. Het zorgt ervoor dat het vliegtuig horizontaal gaat draaien en momenten later raakt het toestel de grond. Bottom up. Op dat moment vindt Andro Knel samen met nog 175 anderen de dood. 4 uur 27 plaatselijke tijd. Slechts elf passagiers en een hond overleven de ramp. Het identificeren van de lichamen duurt weken. Ook bij dat van Andro kost het de nodige tijd. Hierdoor duurt het lang voordat Andro gerepatrieerd wordt en de crematie kan plaatsvinden en The Unforgetable Fire -een song van U2- kan klinken. Moeder Anja moet verder met haar leven, een gezin draaiende houden. In Breda vindt Anja troost. Daar is namelijk een prachtige gedenkplaats voor Andro ontstaan bij de hoofdingang van het stadion aan de Beatrixstraat. Honderden, duizenden komen een laatste groet brengen aan hun zoon, hun broer, neef, vriend, ploeggenoot, speler of idool.
‘s Nachts wordt er gewaakt bij de indrukwekkend plek. Na vier dagen worden alle bloemen, shawls in de kleuren van Sparta en van NAC, shirts, kaarten en brieven verplaatst naar de B-side. Heel de zomer liggen daar de herinneren aan die zwarte dag. Als de competitie begint worden de shawls aan het dak van de B-side gehangen. Sommige hangen er jaren later nog als het stadion gesloopt wordt. Ook in het nieuwe stadion komt er een tastbare herinnering aan Andro. In de gracht onder de B-Side is een prachtige graffiti van hem te bewonderen. Een
prachtig eerbetoon.
7 juni 1989, al 35 jaar vormt de ramp op Zanderij een inktzwarte pagina in het dikke boek vol NAC-historie. Die dag verloor Anja haar zoon en NAC een zeer geliefd speler. Al vijfendertig jaar lang herdenkt men de dood van een prachtig mens, al vijfendertig jaar duurt het verdriet om de dood van Andro Knel.
Andro, in onze gedachten leef jij nog steeds voort!
Foto's zijn afkomstig van het Stadsarchief, ITWN.n en, androknel.nl
Neem een duik in de
rijke geschiedenis van NAC
Altijd al willen weten hoe de NAC-helden van vroeger speelden?
Breng dan een bezoekje aan het NAC Museum in het Rat Verlegh Stadion.