Oud-trainer De Jonge overleden

 21 januari 2021

Gisteren bereikte ons het trieste bericht dat oud NAC-trainer Henk de Jonge vorige week is overleden. De Jonge, tussen 1 juli 1983 en 23 maart 1984 coach van het eerste elftal, werd 74 jaar.

Notice:<i>Undefined index: cImage_alt</i><br />

Henk de Jonge, de jongste trainer ooit

De in Amsterdam geboren Henk de Jonge kwam er al snel achter dat hij in de wieg was gelegd voor het trainerschap. Al op zeer jonge leeftijd werd hij trainer in het betaalde voetbal. Hij was pas 24 jaar toen hij in het seizoen 1970-1971 hoofdtrainer Van der Leck van Willem II moest vervangen vanwege ziekte. Hiermee werd hij de jongste trainer ooit in de eredivisie. Na twee jaar stapte hij over naar PSV, waar hij de assistent werd van Kees Rijvers. Hij won de UEFA Cup en werd driemaal landskampioen met de Eindhovenaren. In 1978 ging hij terug naar Tilburg, waar hij met Willem II naar de eredivisie promoveerde.

Via Cambuur, waarvan hij zelf zegt dat hij van die club het meeste hield, komt De Jonge in de zomer van 1983 in Breda terecht. NAC, dat net was gedegradeerd, moest in één jaar terugkomen op het hoogste niveau. Zijn start was stroef. De spelersgroep had moeite met zijn strakke aanpak, wat hij had geleerd uit zijn CIOS-periode. Hij hield van looptrainingen, waar menig voetballer in die tijd een broertje dood aan had. NAC bleek achteraf het breekpunt in zijn leven. Zijn laatste wedstrijd coachte hij op 17 maart 1984. Enkele dagen hierna meldde hij zich ziek. De Jonge kampte met psychische problemen en verdween uit de voetballerij. Sindsdien woonde hij in een psychiatrische instelling in Etten-Leur.

Op 15 januari jongstleden blies Henk de Jonge zijn laatste adem uit. Wij wensen familie, vrienden en bekenden van Henk enorm veel sterkte toe met dit verlies.

Meer artikelen

Lees meer over NAC

El Allouchi 100x NAC

De wedstrijd in en tegen Volendam betekende de 100e officiële NAC-...

Lees dit bericht

Club van 250-lid Cock Luijten overleden

We kregen afgelopen maandag het trieste bericht binnen dat oud-NAC`...

Lees dit bericht

Frans Derks overleden

Frans Derks is vrijdag in zijn woonplaats Breda overleden. Derks, d...

Lees dit bericht

Neem een duik in de
rijke geschiedenis van NAC

Altijd al willen weten hoe de NAC-helden van vroeger speelden?
Breng dan een bezoekje aan het NAC Museum in het Rat Verlegh Stadion. 

bezoek het nacmuseum