Oud-NAC`er Wim Groenewegen overleden

 18 januari 2022

Op zaterdag 15 januari jl. overleed op 84-jarige leeftijd Wim Groenewegen. Groenewegen was in de jaren 60 van de vorige eeuw een zeer gewaardeerde speler van NAC. Vanaf 1962 speelde hij vier seizoenen voor de club uit Breda.

Notice:<i>Undefined index: cImage_alt</i><br />

Wim Groenewegen was één van de eerste Zeeuwse spelers die de provinciegrens overging om betaald voetbal te gaan spelen. Al jaren zaten betaald voetbalverenigingen achter de aanvaller aan. DOSKO probeerde het al in 1957. In 1962 trachtten ook Baronie en zelfs sc Enschede Groenewegen te strikken. De Middelburger –op dat moment spelend voor VC Vlissingen– koos voor NAC. NAC beleefde veel plezier aan de Zeeuw en zijn talent. Hij was een lichtgewicht, maar ongelooflijk wendbaar en snel. Bovendien kon hij ook nog eens met zowel zijn rechterbeen als zijn linkerbeen een balletje goed raken. Hij speelde in een zeer sterk elftal. Kees Rijvers zat in zijn nadagen, maar voetballen kon hij nog steeds. Andere roemruchte ploeggenoten waren onder ander Peter van de Merwe, Kees Kuijs, Theo Laseroms, Jacques Visschers en Daan Schrijvers. Allemaal spelers die ooit in het Nederlands Elftal speelden.

Na twee seizoenen kreeg de vrouw van Wim heimwee naar Middelburg. Er was een kindje op komst en zij wilde dat het opgroeide in een voor haar bekende omgeving. Daarom verhuisden de Groenewegens terug naar Zeeland. Nog twee jaar pendelde Groenewegen tussen zijn geboortestad en Breda. Op een gegeven moment ging het reizen tegenstaan en was een terugkeer naar het Zeeuwse land onvermijdelijk. In 1966 verliet hij NAC na 113 officiële wedstrijden te hebben gespeeld –hij was altijd fit en alleen in zijn laatste seizoen was hij geen basisspeler– waarin hij 39 maal de doelman van de tegenstander wist te verschalken. Zijn rentree bij Middelburg werd een succes. Met de groenwitten werd hij twee keer amateurkampioen van Nederland. In 1969, Groenwegen was toen 32, beëindigde hij zijn voetbalcarrière.

Na zijn actieve loopbaan bleef hij nauw betrokken bij het Zeeuwse voetbal. Hij was trainer van diverse verenigingen en beheerde de sportvelden van de gemeente Middelburg. En bij zijn vereniging Middelburg was hij regelmatig te zien op of rond de velden. Zijn kleinzoon speelde in het eerste van Zeelandia Middelburg (fusieclub) en zelf trapte hij zeer lang nog een balletje in het 45+-team.

Wij wensen de familie en vrienden van Wim veel sterkte toe bij dit verlies.

Meer artikelen

Lees meer over NAC

NAC speelt 3500e wedstrijd

De wedstrijd tegen FC Den Bosch betekende voor NAC de 3500e offici...

Lees dit bericht

NAC wint 1.250e competitiewedstrijd

De winst tegen FC Den Bosch betekende voor NAC de 1.250e overwinnin...

Lees dit bericht

Visschers Legend of the Match

Gisteren is oud-NAC`er Jacques Visschers door het NAC Museum uitgeb...

Lees dit bericht

Neem een duik in de
rijke geschiedenis van NAC

Altijd al willen weten hoe de NAC-helden van vroeger speelden?
Breng dan een bezoekje aan het NAC Museum in het Rat Verlegh Stadion. 

bezoek het nacmuseum