Oud-NAC`er Kees Rijvers onderscheiden tot bondsridder

 23 maart 2023

Vanwege zijn verdienste voor het Nederlandse voetbal werd oud-NAC`er Kees Rijvers gisteren onderscheiden met het bondsridderschap van de KNVB. De 96-jarige Rijvers kreeg in Breda in het bijzijn van zijn vrouw Annie en zijn naaste familie de onderscheiding uit handen van KNVB-voorzitter Just Spee opgespeld.

Notice:<i>Undefined index: cImage_alt</i><br />

Mooie CV

Kees Rijvers heeft een aardige CV op zijn naam staan. Hij was bondscoach, trainer van onder meer PSV en FC Twente, 33-voudig international, won als coach drie landstitels (PSV), twee KNVB-bekers (PSV) en één keer de UEFA Cup (PSV). Maar is bovenal speler van NAC geweest. Zijn dribbels waren niet speels, maar geladen met venijn. Met korte, snelle pasjes denderde hij om de drukte heen. Met dezelfde pasjes was hij bereid om een bal te heroveren op het middenveld. Als een keffertje, happend naar de voeten van een fietser. En hup, daar vloog hij weer naar voren. Wee degene die hem probeerde te stuiten. Al moest hij er het halve veld voor over, hij kwam erlangs.

Debuut NAC

Rijvers werd op 27 mei 1926 geboren in Princenhage. Van kleins af aan was Kees helemaal gek van voetbal en ging hij met zijn vriendjes al naar NAC kijken. Pas op 12-jarige leeftijd werd hij lid van Groen Wit. Maar niet voor lang. In 1940 ging de aanvaller al naar NAC, dat net verhuisd was naar de Beatrixstraat. De ster van de technisch begaafde linksbinnen steeg snel en aan het eind van het seizoen 1943-1944 maakte Rijvers zijn debuut in het eerste elftal van NAC. Zijn talent bleef bij de KNVB niet onopgemerkt. De kleine Bredanaar mocht op 10 maart 1946 in het Oranjehemd debuteren. Hij sierde zijn eerste optreden tegen Luxemburg met een treffer op en had daarmee zijn aandeel in de 2-6 overwinning van Nederland. In de jaren daarna regeerde het ‘Gouden Binnentrio’ Rijvers-Wilkes-Lenstra en zorgden zij voor vele mooie momenten en talloze doelpunten. In oktober 1950 trok Kees Rijvers naar Frankrijk om daar als full-prof bij Saint Etienne zijn geluk te beproeven. De balvirtuoos verwierf zich al snel de bijnaam `De dribbelaar der lage landen` en maakte later bij zijn volgende werkgever Stade Français zijn koosnaam meer dan waar. Via nogmaals Saint Etienne keerde Rijvers in 1957 terug naar Nederland en ging als volleerd prof aan de slag bij Feyenoord. Het betekende voor Rijvers zijn rentree in het Nederlands Elftal waar hij tijdens zijn Franse periode niet meer voor speelde. Tot aan zijn laatste interland op 3 juli 1960 te Paramaribo tegen Suriname droeg Rijvers als Feyenoorder nog 14 maal het Oranjeshirt en bracht hiermee zijn totaal op 33 caps waarin hij 10 maal scoorde. Feyenoord bleek toch tegen te vallen en in 1960 verkaste Rijvers toch weer naar Saint Etienne.

Bondscoach

In 1962 keerde de linkervleugelspeler voor één seizoen terug naar NAC om daarna als trainer zijn loopbaan in de voetbalwereld voort te zetten. Zo trainde Rijvers met wisselend succes FC Twente, PSV en Beringen en ging hij op 1 juli 1981 een verbintenis met de KNVB aan. Tot 1 november 1984 fungeerde de voormalig international als bondscoach. Hij was verantwoordelijk voor een flinke verjonging binnen Oranje. Hij liet een groot deel van de spelers debuteren die in 1988 onder Rinus Michels Europees kampioen zouden worden. Onder andere Marco van Basten, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Gerald Vanenburg, Jan Wouters, Wim Kieft en Adri van Tiggelen speelden onder Kees Rijvers hun eerste wedstrijd voor het Nederlands elftal. En ook huidig bondscoach Ronald Koeman en één van de huidige assistenten -Erwin Koeman- kregen hun haasje toen Oranje onder leiding stond van Kees Rijvers. Kees Rijvers heeft alles meegemaakt in de voetballerij. Als voetballer, als clubtrainer en als bondscoach. Toch ontbreekt er iets op zijn curriculum vitae. “Ik heb het altijd bijzonder jammer gevonden dat ik nooit trainer van NAC ben geweest. Na de gewonnen UEFA Cup met PSV had ik maar één doel: trainer van NAC worden. Ik ben slechts één keer gevraagd door NAC. Dat was in het seizoen 1992-1993 toen John Peek voorzitter was en NAC in de eerste divisie speelde. Het ging heel slecht met NAC. Ik wilde wel, alleen niet voor een half jaar. In die korte periode kun je niets bereiken. Ik wilde minimaal een contract van 2½ jaar. Uiteindelijk koos NAC voor Ronald Spelbos.” Het had zo mooi kunnen zijn: de loopbaan van Kees Rijvers die begon en eindigde bij zijn cluppie. Het mocht helaas niet zo zijn.

Meer artikelen

Lees meer over NAC

Die Ploeg Van Toffe Jongens Podcast episode 2 online

In de tweede aflevering van Die Ploeg Van Toffe Jongens Podcast nem...

Lees dit bericht

In memoriam Andro Knel

7 Juni 1989, vandaag exact 30 jaar geleden. Het Kleurrijk Nederland...

Lees dit bericht

Waar NAC-shirtparadijs tijdens Bier en Ballen

Dit weekend is wederom het fantastische evenement Bier en Ballen. N...

Lees dit bericht

Neem een duik in de
rijke geschiedenis van NAC

Altijd al willen weten hoe de NAC-helden van vroeger speelden?
Breng dan een bezoekje aan het NAC Museum in het Rat Verlegh Stadion. 

bezoek het nacmuseum