Mooie donateursavond over de bekerwinst van 1973

 18 juni 2023

Het was 31 mei jongstleden exact 50 jaar geleden dat NAC de beker won ten koste van N.E.C. Mooie reden om onze donateursavond geheel in het teken te laten staan van deze grootse prestatie van onze Helden van 1973. Om de spelers te eren, om de bekerzege te herbeleven en de winst opnieuw te vieren.

Notice:<i>Undefined index: cImage_alt</i><br />

Verzamelen op het Chasséveld

In de namiddag van zaterdag 17 juni jl. verzamelden daarom bijna 250 donateurs zich op het Chasséveld. Net zoals duizenden NAC-fans dit deden in 1973 op de dag van de finale. Blaaskapel Zimpel Zat zorgde voor de muzikale omlijsting. Na een hapje en een drankje stapten de donateurs in oude bussen om vervoerd te worden naar De Avenue in de binnenstad van Breda. Onderweg werden feitjes en anekdotes vertelt door de NAC-professoren John de Leeuw en Wilbert Weterings. De bussen passeerden onder andere de wijk waarvoor het oude stadion van NAC plaats voor moest maken.

 

Badjas

Het korte doch mooie ritje leidde dus naar De Avenue, het decor van de donateursavond. Bij het begin van het festijn kwam een aantal van de helden van 1973 het podium op. Allemaal kregen ze  een mooie badjas uitgereikt. Ook in 1973 kregen ze er allemaal eentje in de handen gedrukt bij de uitreiking van de beker, maar die moesten ze weer inleveren. Wij vonden, en vinden, dat zij er echt één moeten hebben in de kledingkast. Er werd ook even stil gestaan bij het overlijden van vijf personen die onderdeel waren van NAC in dat seizoen. Daan Schrijvers, Henk Willems, Piet van Dijk, Rini Verstraeten en Ben Peeters.

In de eerste van drie sessies werd vooral het bekerseizoen '72-’73 besproken. Theo Dierickx, ooit 43 keer scorend in het tweede van NAC, Frans Bouwmeester jr. en aanvoerder Bertus Quaars –het middenveld van de finale- bespraken de eerste twee duels van het bekerseizoen. De waren de wedstrijden tegen Ajax en Elinkwijk. De donateurs hingen aan de lippen van de spelers.

Mooie verhalen van de spelers

Na de eerste drinkpauze waarin Zimpel Zat enkele liedjes speelde, namen Ati Graaumans, Chris Bouman en Jan Blom plaats op het podium. Blom vertelde over zijn finaledag en hoe werk en voetbal elkaar een beetje in de weg zaten. Chris Bouman stal de show met prachtige motiverende verhalen. En volgens Ati was Daan Schrijvers een fantastisch goede speler, één van de beste spelers van NAC in die tijd. Alleen had hij de pech dat hij in het eerste competitieduel zijn been brak en de rest van het seizoen ontbrak. Uit de archieven was een prachtig filmpje opgedoken over het herstel van Schrijvers. Over hoe hij samen met Arie Delmotte werkte aan een terugkeer.

Na de tweede pauze kwamen ook Gerard van de Dries, Addy Brouwers, opnieuw Graaumans en secretaris Eugène Lemmens aan het woord. Het laatste gedeelte, daarin natuurlijk centraal de finale. ‘Willen jullie het ook voor de 51e keer horen?’, zo begon Brouwers de beschrijving van zijn goal van een wanhopige, zoals hij het zelf typeert. Van den Dries was teleurgesteld dat hij de finale op de bank begon en Graaumans herinnerde zich nog goed hoe de trainer van N.E.C. met een vergelijking van de spelers per positie de NAC’ers motiveerden.

Luidkeels meezingen met topartiest

‘Mooie avond’, ‘Geweldige anekdotes’ en ‘dingetjes die ik niet wist’ waren zomaar wat opmerkingen van de aanwezigen gedurende de avond. Het geeft aan dat het een meer dan geslaagde avond was. Een avond die werd afgesloten met dé Bredase zangeres, Corry Konings. Deze topartiest had het publiek zeker niet zien aankomen. De hele zaal zong luidkeels en vol enthousiasme mee met haar grote hits. Mooi was die tijd, zo toepasselijk op deze avond.

Bedankt

Het NAC Museum bedankt De Avenue voor de locatie, Zimpel Zat voor de muzikale omlijsting op het Chasséveld en in de Avenue, alle vrijwilligers die zich hebben ingezet, de aanwezige donateurs en natuurlijk de Helden van 1973. Theo Dierickx, Ati Graaumans, Gerard van den Dries, Jan Blom, Frans Bouwmeester, Chris Bouman, Addy Brouwers, Bertus Quaars en secretaris Eugène Lemmens bedankt voor jullie fantastische verhalen, maar bovenal voor die ene dag in mei 1973!

Meer artikelen

Lees meer over NAC

Afhalen bestelling boek 'Hij gaat de Singel in': zaterdag 4 mei

Degenen die het boek 'Hij gaat de Singel in' besteld hebben (en daa...

Lees dit bericht

Scooter winnaar bekend!

Met een beetje vertraging kunnen we dan ook met trots bekend maken ...

Lees dit bericht

NAC speelt 3500e wedstrijd

De wedstrijd tegen FC Den Bosch betekende voor NAC de 3500e offici...

Lees dit bericht

Neem een duik in de
rijke geschiedenis van NAC

Altijd al willen weten hoe de NAC-helden van vroeger speelden?
Breng dan een bezoekje aan het NAC Museum in het Rat Verlegh Stadion. 

bezoek het nacmuseum