Ruud Geels overleden

 19 november 2023

Gisteren bereikte ons het treurige bericht dat voormalig NAC-spits Ruud Geels is overleden. Geels, vijfvoudig topscorer van Nederland speelde vanaf oktober 1982 veertien maanden bij NAC.

Notice:<i>Undefined index: cImage_alt</i><br />

Geels kende een vliegende start

Als de 34-jarige Ruud Geels in september 1982 op een het zijspoor genaamd reservebank komt stapt de geboren Haarlemmer naar het bestuur van PSV. Hij wil de laatste jaren van zijn imposante loopbaan op het veld doorbrengen, niet op die verdomde bank. De voormalig topscorer van Nederland heeft gespeeld voor Telstar, Feyenoord, Go Ahead, Ajax, Anderlecht, Club Brugge, Sparta en nu dus PSV.

Als 17-jarige speler maakte hij zijn debuut bij Telstar in 1966 en scoorde hij vijfmaal in acht matches. Hij maakte zijn debuut in een uitduel bij Feyenoord en de verdedigers van de thuisclub waren zo onder de indruk van de tiener dat Hans Kraay sr. hem aanraden bij het bestuur. Drie maanden later tekent Geels een contract bij de Rotterdammers. In 1970 volgt een transfer naar Go Ahead. De aankondiging van deze transfer kost hem een plekje in de ploeg van Feijenoord tijdens de Europacup 1 finale tegen Celtic. Trainer Happel liet Geels gewoon thuis. Na Deventer is Brugge zijn volgende thuishaven als hij de kleuren gaat verdedigen van club, de blauwzwarten van de stad. Het kost hem mogelijk de titel Topscorer van Nederland. De clubs komen namelijk overeen dat Geels de laatste vijf duels van het seizoen niet in actie mag komen vanwege het gevaar op blessures. 

Na de teleurstelling van het missen van de Europa-Cup 1finale volgt nog één grote deceptie; het WK van 1974 in West-Duitsland. Buiten het feit dat geen speelminuut krijgt is hij het constante mikpunt van pesterijen van Knabbel en Babbel. Dit is het ‘komische’ duo Wim Suurbier en Ruud Krol. De grapjes van de spelers van Ajax gaan zo ver dat Geels als met een steen in zijn maag naar het ontbijt gaat. Hij omschrijft later dat die weken van dat WK als de ergste van zijn leven en dat kwam mede door de pesterijen van Ruud Krol en Wim Suurbier.

Vijf treffers in de Klassieker

Na het WK van 1974 waarin Geels dus nooit van de bank mag komen en de finale zelfs vanaf de tribune moet volgen, is Ajax zijn volgende club. Uitgerekend de club waar pesters Krol en Suurbier onder contract staan. Met de frustratie van het WK in het achterhoofd is Geels supergemotiveerd.  In 131 scoort hij 121 keer voor Ajax, ongekende cijfers. Waar hij te boek stond als kopspecialist wist hij zich te ontwikkelen tot allround spits. Hij doet er veel voor. Rust en yoga bepalen zijn agenda. In de Klassieker tegen Feyenoord (6-0) speelt hij zijn beste wedstrijd. Hij maakte er vijf die dag, vijf goals in de Klassieker!

Opnieuw verkast hij naar België, nu naar Brussel om bij Anderlecht te gaan spelen. Na Anderlecht zijn Sparta en PSV de volgende werkgevers van Geels, die in zijn jeugd overigens een zeer talentrijke catcher was. Hij is de eerste speler die zowel voor Ajax als Feyenoord als PSV heeft gespeeld. En overal, maar dan ook echt overal, scoort hij. Volgens de stats van Transfermarket.nl speelde hij in totaal 471 wedstrijden waarin hij 332 keer scoorde en nog eens 92 assists gaf. Deze cijfers zijn niet compleet omdat alleen de wedstrijden op het hoogste niveau zijn meegeteld en dus onder andere niet zijn allerlaatste seizoen bij NAC.

Dankzij suikeroom Jamin naar NAC

NAC is dus de club waar Geels naar toe gaat in 1982. In oktober speelt hij nog met PSV tegen NAC en wint met 8-1. Hij scoort in die match voor de laatste keer tegen NAC, iets wat hij met zijn vorige teams al 15 keer eerder had gedaan. Met Anderlecht en Telstar speelde hij nooit tegen NAC, maar verder leverde hij héél vaak tegen NAC. In 1982 is Geels zeer welkom bij NAC. NAC heeft een jong elftal en routine voorin kan geen kwaad. Het zoekt in Engeland en Denemarken naar versterkingen, maar komt uit bij de 20-voudig international. Echter, de belangstelling voor Geels is enorm. AZ en Haarlem –hij woont daar zowat om de hoek- tonen naast enkele Belgische clubs tevens belangstelling. Toch wekt NAC zijn interesse na een gesprek met NAC-manager. ‘NAC lijkt mij een enorm leuke vereniging’, aldus Geels. ‘Ik hoop dat we er uitkomen, want ik wil dolgraag naar NAC.’ 

NAC geeft geluk. Snoepgigant Jamin zoekt een juist op dat moment een Pr-man en denkt dat Geels naast goed voetballen meer in zijn mars heeft. Geels komt bij Jamin op de loonlijst tot het einde van het seizoen 1984-1985. En die datum is niet geheel toevallig. In voetballand lopen contracten immers halverwege het jaar af, aan het einde van een seizoen. Stichting Vrienden van NAC helpt met het afkopen van Geels bij PSV zodat Jamin de spits ook bij NAC kan aanbieden. Jamin zorgt ervoor dat Geels bij NAC kan komen spelen, het leent Geels uit aan NAC. Jamin-directeur Van Hees noemt dit een samenloop van omstandigheden. Er moet wel een dingetje geregeld worden. NAC speelt al een aantal jaar in tenues van Adidas, maar Ruud Geels staat bekend om zijn Quick-voetbalschoenen. Adidas doet niet moeilijk, Geels mag blijven scoren op Quickjes. Op 21 oktober 1982, twee dagen na de eerst gespreken van Jamin, wordt het contract getekend.

Spelen tegen degradatie

Op 30 oktober 1982 speelt Geels voor het eerst in een geel voetbalshirt. Tegenwoordig speelt het in rood-geel, maar in Geels zijn tijd bij Go Ahead was paars daar de hoofdkleur. PEC Zwolle is de tegenstander en NAC verliest kleurloos met 0-2 waardoor het nog vaster op de laatste plaats in de Eredivisie komt te staan. Met de komst van Geels heeft NAC wel de smaak te pakken wat betreft oud-Internationals en denkt het aan spelers als John Rep, Wim Rijsbergen en Johan Neeskens als versterkingen. Uiteindelijk komt een veel te zware John Dusbaba, ook een voormalig speler van Oranje, nog wel naar NAC.

Ruud Geels probeert NAC te redden van degradatie. Degradatie kent altijd van die kleine wat-als-verhalen. Was-als zijn kopbal, in de laatste minuut bij Haarlem uit, richting doel iets zachter was geweest of iets lager gemikt, dan had hij NAC hoogstpersoonlijk een punt bezorgt. Nu verloor NAC met 3-2 en waren zijn twee goals slechts voor goed voor zijn statiestieken. Overigens had Geels niet veel met FC Haarlem, ‘die kakclub’ uit zijn geboortestad. Een andere Wat-als uit dat seizoen; wat-als Jan Wouters in de slotminuut van Utrecht – NAC geen penalty had gemist? NAC was dan op de voorlaatste dag al gedegradeerd, nu blijft er hoop tot de laatste speeldag. NAC – Feyenoord eindigt echter in 0-3 en daarmee komt er een einde aan 17 jaar onafgebroken Eredivisie, NAC is verplicht het komende seizoen te spelen op een lager niveau.

'Ik stop'

Geels komt in conflict met Jamin. De snoepjesfabriek wil van hem af omdat Geels niet brengt wat er van hem verwacht wordt. Veel meer dan het startschot geven bij de 6-daagse van Rotterdam is het niet. Jamin denkt er met een vergoeding van omgerekend 160.000 euro, maar via zijn advocaat sleept Geels er ruim 400.000 euro uit. Maar als NAC-trainer Henk de Jonge na een paar maanden zegt dat hij het niet meer zitten in Geels komt er een kinkt in de kabel tussen Geels en NAC. En Geels heeft hier allemaal geen zin meer in. Eind december heeft een aantal clubs nog belangstelling getoond, maar Geels is op een punt belandt en gaat die zetten. ‘Ik stop!’ Een geweldige spits, met ongelooflijke statistieken stopt met voetballen. Stopt met scoren, is wellicht beter. Bij NAC heeft hij het minder gedaan dan bij welke andere club dan ook. 38 wedstrijden en 13 goals, voor een spits van NAC aardige cijfers. Geels- wiens contract op 4 januari 1984 wordt ontbonden- neemt NAC niks kwalijk. NAC heeft zich altijd netjes opgesteld, ook bij het ontbinden van het contract van de Santpoorter.

Waarschijnlijk gelukkiger als schilder

Vaak hebben we het over het ongelooflijke verhaal dat Engels international Bob Latchford bij NAC kwam spelen, maar Geels als speler van NAC is van dezelfde orde. Eén van de beste Nederlandse spitsen ooit, doelpuntenmachine van beroep, wilde NAC helpen omdat hij het een mooie club vond. Hij voelde zich daar niet te groot voor en die bescheidenheid uitte zich bijvoorbeeld in zijn schoenen. Quick-schoenen, het merk dat een beetje als B-merk te boek stond, droeg hij vanaf zijn tijd bij Feyenoord. Geels was nooit het alfa-mannetje, dit in tegenstelling tot diverse generatiegenoten. Hij vertelde ooit in een interview dat hij niet hield van de glitter en glamour dat bij het voetbal hoort en dat hij zich waarschijnlijk gelukkige had gevoeld als hij zijn hele leven schilder was gebleven. Het typeert de beste man. Ruud Geels die zich niet te groot voelde voor de degradatiekandidaat uit Breda. Hij wilde de jonge groep helpen om beter te worden. Naast een goede speler was hij vooral een uiterst prettig persoon om mee te werken.

Helaas is er een einde gekomen aan het leven van Ruud Geels. Op 18 november jl. is hij op 75-jarige leeftijd overleden.

Wij condoleren familie, vrienden en kennissen met het overlijden van Ruud Geels en wens hen enorm veel sterkte toe.

De foto's komen van het Stadsarchief van Breda, genomen door Johan van Gurp. De panini-compilatie van zijn carrière van Stickerpedia op X

Meer artikelen

Lees meer over NAC

Kampioenschap van 2000

Vandaag exact 20 jaar geleden werd NAC kampioen van de eerste divis...

Lees dit bericht

In memoriam: Rat Verlegh

Vandaag, 12 maart 2021, is het exact 61 jaar geleden dat Antoon Ver...

Lees dit bericht

NAC Museum ontvangt € 3.000,- dankzij verkoop NOAD bier

Het NAC Museum mocht gisterenavond een cheque ter waarde van liefst...

Lees dit bericht

Neem een duik in de
rijke geschiedenis van NAC

Altijd al willen weten hoe de NAC-helden van vroeger speelden?
Breng dan een bezoekje aan het NAC Museum in het Rat Verlegh Stadion. 

bezoek het nacmuseum