Laatste Avondje NAC aan de Beatrixstraat

 30 maart 2021

Een tribune vloog in brand, binnen 9 seconden stond NAC op achterstand, Abdellaoui kreeg rood, met 10 man maakte de thuisploeg drie treffers, Arnold was in zijn eentje heel Heerenveen de baas, scheidsrechter Luyten raakte helemaal van slag, Gaasbeek schoot op de paal, de trainer van de Friezen kreeg rood, NAC won met 5-1 en had ineens Europees voetbal in het vizier. Kortom het laatste `Avondje NAC` aan de Beatrixstraat was er 30 jaar geleden een om van te smullen.

Notice:<i>Undefined index: cImage_alt</i><br />

Tribunebrand

Natuurlijk stond de wedstrijd gepland voor zaterdagavond half acht. Zoals het hoort. En het was niet de laatste thuiswedstrijd van NAC dat seizoen, want met nog zeven wedstrijden te gaan, stonden er nog drie thuisduels op het programma. Die tegen SC Heerenveen dus, maar ook FC Twente en Feyenoord zouden nog naar Breda komen. Die wedstrijden stonden echter gepland voor een zondag.

Zaterdag 30 maart, 19.20 uur. De spelers staan op het punt weer naar binnen te gaan na hun warming-up. Oplettende toeschouwers zien op dat moment vanaf de hoofdtribune dat er zich een klein rookwolkje ontwikkelt boven het dak van de B-Side. Luttele minuten later is het vak leeg en staan de 1.200 B-Siders op het veld achter de tribune. De vlammen slaan dan al uit het dak en brandweersirenes komen snel dichterbij. De bevelvoerder van de brandweer, Ad Deckers, vertelde na de wedstrijd hoe hij de rit van kazerne naar stadion had beleefd: `Je maakt onderweg al een inschatting. Er is veel publiek, helemaal in dat vak en dan krijg je toch ‘Bradfordachtige’ beelden op je netvlies. Je vreest op zo`n moment voor veel slachtoffers, net als in dat Engelse stadion.`

Achteraf blijkt het allemaal mee te vallen. Het publiek is op tijd gevlucht en de brandweer is het vuur snel meester. Deckers: `Maar het was wel degelijk een zeer gevaarlijke situatie. Het vuur had in het kunststoffen dak namelijk snel om zich heen gegrepen. De wind was onze vriend, want het vuur leek in eerste instantie over te slaan naar andere, volle tribunes, maar gelukkig draaide de wind bijtijds de andere kant op, mede waardoor we de brand zo snel onder controle konden krijgen.

Om 19.55 uur laat stadionspeakster Annie van Hooijdonk weten dat `alles onder controle is` en dat er afgetrapt kan gaan worden. De spelers komen dan het veld op voor een korte warming-up en om 20.15 uur wordt er inderdaad afgetrapt voor wat een gedenkwaardige wedstrijd zou worden. En bepaald niet alleen door die tribunebrand.

Krankzinnige wedstrijd

Wie dacht dat Heerenveen onder de indruk was van al het gebeurde, kwam bedrogen uit. Het was NAC dat nog niet helemaal bij de les was in de eerste seconden van de wedstrijd. Wouden was net vóór de aftrap alvast gaan lopen en was al diep op de helft van NAC toen hij vanaf de aftrap werd aangespeeld. Hij slalomde om Atmodikoro en Karelse heen en deponeerde de bal in het doel: 0-1. Negen seconden zei de klok. Het hele stadion was plotsklaps muisstil. Maar NAC herstelde zich tamelijk snel, met name door toedoen van Yassine Abdellaoui. Hij had zo`n avond waarop alles lukte. Hij pingelde, plaagde en prikkelde daarmee behalve zijn tegenstander ook zijn eigen teamgenoten. Toen NAC in de 32e minuut een penalty kreeg na een handsbal van Tobiasson, was het de Marokkaan zelf die gretig het vonnis voltrok. Even later, vlak voor het rustsignaal, gaf scheidsrechter Luyten een vrije trap aan NAC voor een overtreding die verder niemand had gezien. Aan de andere kant van het veld ontplofte Heerenveen-trainer Foppe de Haan zowat van woede, helemaal toen hij zag dat Lokhoff de bal héél snel nam. Lokhoff lobde de bal over de verdediging op Brusselers, die op zijn beurt de bal over de keeper lobde. Het leder stuitte op de doellijn en eindigde in het dak van het doel, 2-1! Foppe de Haan was zo boos dat hij Luyten een zakkenwasser noemde, wat hem een rode kaart opleverde.

Ook na de thee kolkte de adrenaline nog steeds door de aderen van de geelzwarten. Abdellaoui werd er indirect het slachtoffer van. Vóór rust had hij al geel gehad en bij een uitbraak nam de aanvaller in zijn enthousiasme de bal met zijn hand mee. Het kostte hem nogmaals geel, dus rood. Met een man minder was NAC echter nog steeds niet te stoppen. NAC vloog erop, ongelooflijk!! Het werd dan ook verdiend 3-1 door een goal van Graham Arnold (zie foto). Jantje Gaasbeek gaf de steekbal en de Australische publiekslieveling ging er als een wilde achteraan. Met gestrekt been gleed hij in op de doelman, die geschrokken inhield, waardoor Arnold de bal langs hem kon schieten. De 4-1 was vervolgens de mooiste. Geert Brusselers stak de bal naar binnen, Arnold nam hem direct op zijn slof en schoot binnen. Twee minuten voor tijd maakte Atmodikoro zijn foutje van de 0-1 goed en scoorde de 5-1.

Vanaf de gelijkmaker was het al een compleet gekkenhuis geworden in het stadion. Na de 3, 4 en 5-1 werd dat alleen maar erger. Wat een kabaal maakten de NAC-supporters! Brusselers hierover: `Echt, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. In de laatste minuten liet ik mijn directe tegenstander een paar keer lopen, gewoon omdat ik met kippenvel over het hele lijf stond te kijken naar wat er allemaal om me heen gebeurde. Het héle stadion, maar dan ook het héle stadion, stond te springen voor NAC. Echt, het leek wel alsof de hele wereld op en neer ging. Als ik eraan terugdenk, voel ik de koude rillingen zo weer opkomen!!`

Meer artikelen

Lees meer over NAC

Openingstijden gewijzigd

De openingstijden van het NAC Museum zijn gewijzigd.

Lees dit bericht

Boek over landskampioenschap NAC 1920-1921 verkrijgbaar

Het NAC Museum legt op dit moment samen met Trichis uitgeverij de a...

Lees dit bericht

Marcel van Hooijdonk Real Estate verlengt sponsorschap

Het NAC Museum is trots om te mogen melden dat Marcel van Hooijdonk...

Lees dit bericht

Neem een duik in de
rijke geschiedenis van NAC

Altijd al willen weten hoe de NAC-helden van vroeger speelden?
Breng dan een bezoekje aan het NAC Museum in het Rat Verlegh Stadion. 

bezoek het nacmuseum