De geschiedenis van NAC

Ontstaan in 1912 door een fusie van NOAD en ADVENDO. De samenvoeging van beide clubnamen leverde de naam NAC op zoals we het tot op de dag van vandaag kennen.

1912

Oprichting NAC

De club ontstond op 19 september 1912 na een fusie tussen NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten), opgericht op 14 juli 1895 en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning), opgericht op 1 november 1904. De samenvoeging van beide clubnamen leverde NAC (Noad Advendo Combinatie) op. De huidige volledige naam Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda is de op éénnalangste clubnaam ter wereld. Het eerste bestuur van de club bestond uit H.J.A. Loonen (voorzitter), C.A. Wouterlood van Doesburg (secretaris), R. Krietemeyer (penningmeester) en L.H. Creton (commissielid). NAC begon te spelen in de 2e Klasse Zuid op het terrein van de Bond van Lichamelijke Opvoeding en speelde op 3 november 1912 haar eerste wedstrijd in eigen huis tegen EMM uit Vlissingen.

1915

Eerste bekerwedstrijd NAC - Feijenoord (3-0)

Op 14 maart 1915 kwam NAC voor het eerst in het nationale bekertoernooi uit. In de eerste ronde van de Holdert-beker (de voorloper van de KNVB-beker) werd tegenstander Feijenoord (ja, toen nog met een lange IJ) door doelpunten van Vossenaar, Verlegh en Bindels met 3-0 opgerold. NAC strandde dat jaar overigens in de vierde ronde, waarin HVV te sterk bleek.

1919

Kampioen van het Zuiden

Door in de competitie onder andere Willem II, Middelburg en MVV ver achter zich te laten werd NAC in het seizoen 1918-1919 voor de eerste maal in haar historie kampioen van het Zuiden. Met deze titel op zak mocht NAC deelnemen aan de kampioenscompetitie, waar de kampioenen van het zuiden, noorden, oosten en westen elkaar troffen. Helaas behaalde NAC hierin slechts drie punten en werd hiermee laatste.

1920

Van Roessel eerste NAC-speler in Oranje

Eduard van Roessel, vanaf 1913 NAC`er, slaagde er als eerste speler in om het Nederlands Elftal te halen. Op 5 april 1920 debuteerde de in Breda geboren Van Roessel als rechtshalf. Denemarken werd in Amsterdam voor 30.000 toeschouwers met 2-0 verslagen. Na Van Roessel zouden er nog 19 `NAC-internationals` volgen.

1921

Landskampioen!!

Een ongeslagen 1e klasse kampioenschap was de basis voor het landskampioenschap van 1921. In zeven wedstrijden scoorden de Bredanaars zelfs 5 keer of meer!! NAC kwam uiteindelijk tot 64 goals en kreeg slechts 8 doelpunten tegen. Met zeven punten voorsprong lieten de geelzwarten de kampioen van een seizoen eerder, MVV, ver achter zich. De nummer drie van de competitie, NOAD, moest zelfs een achterstand van 12 punten dulden. Door dit districtskampioenschap mocht NAC voor de tweede maal in haar bestaan deelnemen aan de kampioenscompetitie. Hierin werd voortvarend van start gegaan. Drie overwinningen op rij waren een goede basis om het felbegeerde kampioenschap in de wacht te slepen. In de laatste wedstrijd moest NAC naar Deventer om de laatste hobbel te nemen. Go Ahead werd simpel met 3-0 aan de kant gezet en het feest kon beginnen! Ter ere van het landskampioenschap kregen alle spelers een gouden horloge met inscriptie. Het horloge dat Fanny Petit ooit kreeg, ligt te pronken in het NAC Museum (zei foto).

1922

Kampioen van het Zuiden

Wie mocht denken dat NAC na het kampioenschap van 1921 de terugslag zou vinden, kwam bedrogen uit. NAC werd in 1922 wederom kampioen van de 1e klasse Zuid. En wederom werd er menigmaal met grote cijfers gewonnen. De meest opmerkelijke overwinning was echter de uitwedstrijd tegen PSV. De lampjes gingen op eigen veld met maar liefst 4-9 ten onder. Wederom deelname aan de kampioenscompetitie dus. Deze keer was die echter niet zo succesvol als de vorige editie. Go Ahead werd kampioen van Nederland, NAC moest genoegen nemen met een derde plaats.

1924

Kampioen van het Zuiden

Nadat NAC in de voetbaljaargang 1923-1924 voor de vierde maal kampioen van het Zuiden was geworden, mocht de Bredase trots wederom deelnemen aan de kampioenscompetitie. NAC kon echter geen potten breken in het toetje van het seizoen. Helaas, de geelzwarten (toen uiteraard nog in het wit spelend) verloren ondanks de 11 gemaakte doelpunten vier van de acht wedstrijden en eindigden op de derde plaats. Kampioen van Nederland werd dit jaar Feijenoord.

1925

Kampioen van het Zuiden

Voor de tweede keer in successie flikte NAC het weer. Met drie punten voorsprong op us-MVVke werd NAC in 1925 voor de vijfde maal kampioen van het Zuiden. Mede door een fantastische eindsprint (de laatste 5 wedstrijden op rij werden in winst omgezet) was de allerlaatste competitiewedstrijd tegen MVV de beslissende. Het duel in Maastricht was een heuse kampioenswedstrijd te noemen. NAC had een punt nodig, MVV moest winnen. NAC kwam, zag en overwon met 2-0. Het betekende de 6e victorie op rij en de flessen champagne konden worden ontkurkt!! Dit seizoen leverde dus weer een kampioenschap op en NAC mocht hierdoor wederom aan de kampioenscompetitie deelnemen. NAC speelde goed, maar eindigde helaas tweede achter HBS.

1926

Eerste trainer Affleck (02-06-1926)

Een hot item bij het bestuur was de trainer. NAC wilde een professionele trainer hebben. Ben Affleck van Fulham FC werd per 2 juni 1926 aangetrokken om NAC te trainen. De allereerste betaalde trainer bleef echter maar tot eind september van datzelfde jaar. "In de wintermaanden kunnen toch geen buitentrainingen gegeven worden", redeneerde men!!

1927

Kampioen van het Zuiden

Het seizoen 1926-1927 ging het NAC voor de wind. In de gewone competitie rolde NAC de ene na de andere tegenstander op. De meest opmerkelijke uitslag van het seizoen was de 9-0 overwinning op het Bossche BVV. In totaal scoorden de Bredanaars 60 goals in 18 wedstrijden; een supergemiddelde van 3,33 doelpunten per wedstrijd!!! Overtuigend maar toch maar met één puntje voorsprong op MVV werd NAC kampioen. In de kampioenscompetitie deed NAC het ook zeer goed. Men versloeg Ajax thuis met 3-1. Uit kregen de Amsterdammers met 4-1 klop. Helaas was Heracles net iets beter en ging er deze keer met de titel vandoor.

1931

Afscheid speler Rat Verlegh (11-10-1931)

Op 11 oktober 1931 staat de wedstrijd MVV - NAC (1-3) in het teken van het afscheid van Rat Verlegh. Na 19 jaar(!!) eerste elftal zet Verlegh een punt achter zijn actieve carrière. Antoon `Rat` Verlegh Vanaf de oprichting in 1912 trad Verlegh als speler op de voorgrond en bleef dit ruim 19 jaar lang. Steeds hoger klimmend tot hij een plaats in het Nederlands Elftal verwierf en daar achtmaal de Nederlandse kleuren hoog hield, afgezien van de ontelbare malen dat hij in vertegenwoordigende elftallen werd gekozen. Maar zijn grootste triomfen vierde Rat toch als speler van NAC, waarmee hij kampioenschappen aan de lopende band behaalde en zelfs éénmaal kampioen van Nederland werd!! Wat hebben vele Bredanaars jarenlang - zondag in-zondag uit - van zijn gave spel mogen genieten. Wat was hij als speler en aanvoerder een waar sieraad voor NAC.

1936

Kampioen van het Zuiden

Ondanks de slechte start (uit de eerste drie wedstrijden werden slechts twee punten gehaald) wist NAC in 1935-1936 het kampioenschap binnen te halen door op de laatste speeldag concurrent BVV te verslaan. 3.000 Mensen vanuit Breda namen de trein om dit te zien. En zij reisden niet voor niets hun idolen achterna. NAC won met 3-0 en werd kampioen van het Zuiden. In de kampioenscompetitie, de zevende in de historie, speelde NAC geen rol van betekenis. Nadat de eerste wedstrijd was gewonnen, ging het helemaal mis. Van de in totaal acht duels werden er slechts twee gewonnen en zesmaal gingen de punten naar de tegenstander. Kampioen van Nederland werd het Rotterdamse Feijenoord. NAC werd teleurstellend allerlaatste en dat kwam hard aan in Breda!

1946

Kampioen van het Zuiden

Het eerste seizoen na de oorlog was al meteen een geslaagd seizoen voor NAC. BVV en NAC eindigden samen op een eerste plaats. Op het terrein van Longa moest er een beslissingswedstrijd gespeeld worden. Duizenden, maar dan ook duizenden NAC-fans gingen per fiets naar Tilburg. NAC wist in een zeer spannende wedstrijd met 1-0 van BVV te winnen en plaatste zich daarmee voor de kampioenscompetitie. Hierin moest NAC het onder andere opnemen tegen de kampioen van het Noorden, Heerenveen. NAC was weer eens origineel en vloog met een heus KLM-toestel naar Friesland om aldaar aan de wedstrijd deel te kunnen nemen. Helaas werd NAC in deze kampioenscompetitie slechts vierde en bleef het bij die ene landstitel (1921) voor de Bredanaars.

1954

Intrede betaald voetbal (28-11-1954)

Het jaar 1954 is een zeer belangrijk jaar in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Het tijdperk van het Betaalde Voetbal werd in dat jaar namelijk ingeluid. NAC speelde haar eerste wedstrijd op 28 november van dat jaar. Tegenstander Veendam werd aan de Beatrixstraat met 4-1 verslagen. Doelpuntenmakers voor NAC waren Canjels (2x), Bruininckx en Matheeuwissen. Jan van Hoogenhuizen was de eerste NAC`er die een profcontract tekende. In de overeenkomst was een premie bij winst afgesproken van 22,50 gulden, wat neerkomt op ongeveer 10 euro.

1955

Kampioen 1e klasse A

In de `oude` (amateur)competitie die in 1954 was begonnen stond NAC nog 2e, maar in de nieuwe competitie in het betaalde voetbal liet NAC al meteen van zich spreken! NAC eindigde, na een zinderend einde van de nieuwe competitie, op de eerste plek en mocht in de kampioenscompetitie spelen. De daaraan verbonden deelname aan de kampioenscompetitie liep in 1955 voor NAC niet zoals het zich gewenst had. Een raar verloop van resultaten (tweemaal winst, tweemaal gelijk en tweemaal verlies) zorgde ervoor dat NAC tweede werd achter landskampioen Willem II.

1958

Leo Canjels topscorer eredivisie

Ondanks dat NAC in het seizoen 1957-1958 `slechts` op een 8e plaats eindigde, werd NAC-aanvaller Leo Canjels met 32 doelpunten de topscorer van Nederland. Het Kanon, zoals Canjels vanwege zijn keiharde schot door de fans genoemd werd, bleef hiermee Tonny van der Linden (29, DOS) en Coen Dillen (28, PSV) knap voor. Canjels kwam mede tot dit mooie aantal door thuis tegen het Tilburgse NOAD maar liefst viermaal doel te treffen en door in de laatste zes wedstrijden er elf in te schoppen.

1959

Leo Canjels nogmaals topscorer eredivisie

Een seizoen eerder werd Leo Canjels al topscorer van Nederland, maar ook in 1958-1959 maakte hij de meeste doelpunten in de eredivisie. De NAC-spits kwam tot het respectabele aantal van 33! Hij maakte dat seizoen maar liefst vier hattricks. En dan hebben we het nog niet eens over het bekertoernooi! Hierin wist de `Canjel` 14 keer te scoren (in vijf duels). De wedstrijd NAC - Dongen is hierbij het absolute hoogtepunt. Leo maakte er 8 van de 18 (18-1 winst)!

1960

Rat Verlegh overlijdt (12-03-1960)

Op 12 maart 1960 leed NAC een van de grootste verliezen uit haar geschiedenis. Rat Verlegh, de legendarische NAC-man, overleed waarschijnlijk ten gevolge van een hartstilstand waarna hij met zijn auto in het water van de Prinsenbeekse Kuil belandde. Een van de grootste mannen van en voor NAC, was heengegaan. Zijn verlies liet een grote leegte achter, die moeilijk opgevuld zou worden. Rat, deze bijnaam kreeg hij vanwege zijn snelheid en behendigheid, was in vele functies actief geweest voor NAC. Hij was speler (van 1912 t/m 1931), aanvoerder, ere-voorzitter, trainer, bestuurslid en analist bij NAC geweest. Ook zat hij tot aan zijn dood in de redactie van de NAC Klok.

1961

NAC voor het eerst in de bekerfinale (14-06-1961)

Na de voorrondepoule, met daarin EBOH, Baronie, RBC en DFC, overleefd te hebben en na overwinningen op Eindhoven, ADO en wederom RBC, stond NAC in het seizoen 1960-1961 ineens in de halve finale van het bekertoernooi. In stadion De Goffert in Nijmegen werd vervolgens het Amersfoortse HVC simpel met 3-0 in de pan gehakt. Voor het eerst in de historie bereikte NAC hiermee de finale van de KNVB-beker! Hierin ontmoette NAC veelvoudig landskampioen en bekerwinnaar Ajax. De Amsterdammers waren in stadion Houtrust in Den Haag de sterkste en wonnen gemakkelijk met 3-0.

1965

Degradatie naar eerste divisie

Een barslecht spelend NAC eindigde in het seizoen 1964-1965 als laatste in de eredivisie. Er werden in 30 wedstrijden slechts 22 punten bijeen gesprokkeld. Gebrek aan ervaring en gebrek aan strijd zorgden ervoor dat NAC voor het eerst in haar historie degradeerde. De degradatie was mede een feit dankzij het mismanagement van de bestuursleden van NAC. Zij besloten daarom af te treden en de kans te geven aan een nieuw bestuur. Het nieuwe bestuur nam zich voor dat NAC binnen één seizoen weer in de eredivisie moest spelen. Er werden daarom zeer grote financiële risico`s genomen.

1966

Promotie naar eredivisie (22-05-1966)

NAC moest en zou na de degradatie van 1965 binnen één jaar op het hoogste niveau terugkeren. Er werden dan ook twee spelers van Ajax (Peet Petersen en Karel Vesters) aangetrokken en Tomislav Kaloperovic kwam van Partizan Belgrado. Deze drie spelers moesten er mede voor zorgen dat de enige doelstelling van dit jaar werd gehaald. Overigens in de allerlaatste wedstrijd (22 mei 1966) werd de promotie pas bewerkstelligd. In en tegen Alkmaar moest er gewonnen worden om derde te worden in de competitie. Plaats 1 t/m 3 gaven recht op de felbegeerde terugkeer. Overtuigend werden de Alkmaarders met 3-0 opzij gezet en NAC promoveerde naar de eredivisie! De promotie ontketende een waar feest in Breda en duurde tot in de kleine uurtjes.

1967

Deelname Europacup II

Doordat Ajax het seizoen ervoor de "dubbel" pakte, mocht NAC in het de voetbaljaargang 1967-1968 deelnemen aan het Europacup II-toernooi, het evenement voor bekerwinnaars. In de eerste ronde moest NAC eerst naar Malta om het op te nemen tegen Floriana FC. Er werd knap gewonnen met 2-1 en de thuiswedstrijd, die overigens in het PSV-stadion gespeeld werd door gebrek aan een goede verlichting, leverde eveneens geen probleem op. NAC won met 1-0 en mocht verder Europa in. De volgende tegenstander was van een ander kaliber. Ook weer in Eindhoven speelde NAC haar eerste wedstrijd tegen Cardiff City. De Welshmen werden keurig op 1-1 gehouden. Dit was echter niet genoeg. In Wales kreeg NAC met 4-1 er flink van langs waardoor het Europese avontuur voorbij was.

1967

Bekerfinale NAC - Ajax (07-06-1967)

NAC haalt in het seizoen 1966-1967 voor de tweede keer de finale! In de eerste ronde nekte NAC NEC in Nijmegen. Vervolgens werden Xerxes, Volendam en Blauw Wit uitgeschakeld, waardoor NAC voor de tweede keer in haar bestaan in de finale van de KNVB-beker stond. In deze eindstrijd moesten de Bredanaars het opnemen tegen Ajax. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1 waardoor een verlenging de beslissing moest brengen. Het "lucky" Ajax deed haar naam eer aan door een vreselijke mazzel-goal te maken. Ajax won de beker, NAC stond voor de tweede keer met lege handen. Toch verdiende NAC voor de eerste keer een Europees ticket! Doordat Ajax namelijk de "dubbel" won, mocht de verliezende bekerfinalist deelnemen aan het Europacup II-toernooi.

1973

Deelname Europacup II

Doordat NAC het seizoen ervoor bekerwinnaar was geworden, mocht de Bredase trots in het seizoen 1973-1974 deelnemen aan het Europacup-II toernooi. Het sterke FC Magdeburg was in de eerste ronde de tegenstander. In de thuiswedstrijd, gespeeld in de Kuip vanwege het gebrek aan een goede lichtinstallatie, hield NAC de Oostduitsers op een knappe 0-0. Achter het IJzeren Gordijn ging het echter mis. Magdeburg won met 2-0 en bekerde verder. NAC lag eruit. Achteraf geen schande. De Oostduitse club, met de overbekende Jürgen Sparwasser in haar gelederen, wist de felbegeerde cup in dat seizoen te winnen!

1973

Winnaar KNVB-beker (31-05-1973)

Door achtereenvolgens Ajax (na strafschoppen), Elinkwijk, FC Den Haag en Sparta te verslaan, kwam NAC in 1973 voor de derde maal in haar bestaan in de bekerfinale terecht. Hierin was het sterkere NEC de tegenstander. Stadion De Kuip was geheel uitverkocht. De 25.000 Bredanaars zorgden ervoor dat het bier in de rust al was uitverkocht en de sfeer was fantastisch. Door doelpunten van Stanley Bish en Addy Brouwers verraste NAC de Nijmegenaren en won met 2-0. Voor het eerst in de geschiedenis won NAC de KNVB-beker! De Kuip barstte uit haar voegen, waarna de feestende massa zich verplaatste naar Breda, waar de bekerwinst tot in de kleine uurtjes werd gevierd.

1974

Bekerfinale NAC - PSV (01-05-1974)

Na de bekerwinst in 1973 bereikte NAC een jaar later wederom de finale. Het dekselse NAC, wat in de competitie niet zo best draaide, wist achtereenvolgens Go Ahead Eagles, Helmond Sport en FC Groningen te verslaan. In de halve finale moesten de Bredanaars aantreden tegen FC Utrecht. De Utrechters werden in het neutrale stadion De Vliert met 3-2 verslagen. De finale werd wederom in de Rotterdamse Kuip gespeeld. Ditmaal was PSV de tegenstander. Een geflatteerde 6-0 nederlaag was de uitslag. PSV pakte dat jaar toch nog een hoofdprijs en NAC ..... ach ja, het kan niet altijd feest zijn.

1975

Avondje NAC geboren (27-12-1975)

Dit seizoen installeerde NAC haar lichtinstallatie, waardoor er voortaan ook ’s avonds gevoetbald kon worden. De vier nieuwe lichtmasten waren werkelijk uniek in Nederland en werden door de UEFA als één van de beste van Europa betiteld. De installatie werd officieel in gebruik genomen op zaterdag 27 december 1975 tijdens de vriendschappelijke wedstrijd NAC - Fortuna Düsseldorf. Er vormde zich vervolgens een supportersgroep aan de korte zijde van het stadion aan de Beatrixstraat die de Spionkop werd genoemd. Deze groep zorgde voor een sfeer die zijn weerga niet kende. Het befaamde "Avondje NAC" was geboren.

1983

Degradatie naar eerste divisie

Een rampseizoen voor NAC, dat kon met recht over 1982-1983 gezegd worden. De geelzwarten konden het verlies van verscheidene spelers niet goed opvangen en degradeerde naar de eerste divisie. Met 75 tegendoelpunten een absoluut dieptepunt. Wat enkele jaren eerder meerdere keren was gelukt, kon niet herhaald worden. De laatste wedstrijd van het seizoen werd nu wel verloren. Feyenoord was aan de Beatrixstraat met 3-2 te sterk en NAC eindigde op een voorlaatste plaats. Het betekende een treetje afglijden naar de eerste divisie!

1984

Promotie via de nacompetitie

Na de degradatie van een jaar eerder moest en zou NAC binnen één seizoen weer promoveren. Dat zag er aanvankelijk niet naar uit. Met name door een fantastische eindsprint (NAC won 10 van de laatste 12 wedstrijden en in de allerlaatste wedstrijd werd Veendam met maar liefst 10-1 verslagen) mochten de Bredanaars toch deelnemen aan de nacompetitie. De toetje van de competitie liep vervolgens op rolletjes. Na een voortvarend begin en twee gelijke spelen tegen De Graafschap kon NAC het thuis tegen VVV afmaken. In een afgeladen stadion aan de Beatrixstraat wonnen de geelzwarten overtuigend met 5-0 (zie foto). NAC promoveerde, na één jaar eerste divisie, weer naar het hoogste plan! De legendarische Engelsman Bob Latchford had een groot aandeel in de promotie. Heel Breda stortte zich in het feestgedruis, wat tot in de kleine uurtjes duurde.

1985

Degradatie naar eerste divisie

Na de promotie van 1984 begon NAC aan een zwaar seizoen. Lijfsbehoud was DE slogan dit jaar. Het zou echter allemaal anders lopen. NAC kende een rampzalige start; uit de eerste 9 wedstrijden werden slechts 3 punten behaald. Geen beste basis om degradatie te voorkomen. Dit zou uiteindelijk dan ook niet lukken. De geelzwarte trots eindigde op een voorlaatste plaats wat rechtstreekse degradatie betekende. Na één jaar eredivisie zakte NAC in 1985 weer af naar de kelder van het betaalde voetbal. NAC moest uithuilen en opnieuw beginnen.

1991

Ton Cornelissen topscorer (35 goals)

NAC begon het seizoen 1990-1991 teleurstellend met drie gelijke spelen op rij. Daarna begon de machine echter warm te draaien en scoorde NAC aan de lopende band. In 38 wedstrijden werd er maar liefst 94 maal gescoord. Ton Cornelissen nam er hiervan 35 voor zijn rekening en brak hiermee het clubrecord van Leo Canjels. Nog nooit maakte een NAC-speler zoveel competitiedoelpunten in één seizoen!

Dat `Toto` Cornelissen na wat omzwervingen in België en een mislukt avontuur in Griekenland weer terug was gekomen bij NAC, leek hem goed te doen. Hij scoorde er kwistig op los en werd een speler van groot formaat. Bij het profvoetbalgala van de VVCS werd de topschutter dan ook gekozen als eerste divisiespeler van het jaar 1990.

1993

Promotie via nacompetitie

Door de derde periodetitel in de wacht te slepen mocht NAC in het seizoen 1992-1993 voor de vierde achtereenvolgende maal deelnemen aan de nacompetitie. Zou het nu eindelijk eens lukken?! NAC startte voortvarend en versloeg De Graafschap in Doetinchem met maar liefst 4-0. De toon leek gezet. Toen thuis ook nog eens gewonnen werd van FC Den Bosch en wederom De Graafschap twijfelde niemand meer aan de promotie. De laatste wedstrijd, Den Bosch - NAC, was het dan eindelijk zover. NAC kon promoveren naar het hoogste plan. Gevolg was dat naar schatting 8.500 NAC-supporters naar Den Bosch afreisden. NAC maakte de Bossche bollen met 3-0 in en een groot feest barstte los. De gehele snelweg Den Bosch - Breda was op de terugweg geel met zwart. In Breda zelf werd na de huldiging op de Grote Markt drie dagen lang feest gevierd!!

1996

Opening Rat Verlegh Stadion (11-08-1996)

In mei 1996 werd afscheid genomen van het oude stadion aan de Beatrixstraat. Vanaf 1940 had het dienst gedaan als de thuishaven van NAC. In die 56 jaar kende NAC vele hoogte- maar ook dieptepunten. Feit was wel dat het Engels ogende stadion voor vele tegenstanders een onneembare horde was. Het kon er namelijk verschrikkelijk spoken. Het onderkomen voldeed in de jaren negentig echter niet meer aan de eisen van de moderne tijd en er werd besloten om een geheel nieuw stadion te laten bouwen. De voetbaljaargang 1996-1997 begon met de officiële opening van het Fujifilm Stadion, door de echte supporter al snel het Rat Verlegh Stadion genoemd. De opening werd kracht bijgezet door een wel zeer fantastische tegenstander uit te nodigen. Grêmio Foot-Ball Porto Alegrense was op 11 augustus 1996 te gast in het nieuwe onderkomen. NAC wist de Brazilianen in een prachtige wedstrijd op 0-0 te houden.

1999

Degradatie naar eerste divisie

In 1999 gebeurde het "onmogelijke" toch: slechts 4 van de 34 wedstrijden werden gewonnen. Ondanks het feit dat de laatste vijf wedstrijden niet werden verloren was de rode lantaarnplaats een feit. NAC degradeerde weer naar de eerste divisie en was terug bij af. Mannen als Earnest Stewart, Alfred Schreuder en John Karelse lieten hun tranen de vrije loop. Een faillissement kon door allerlei trucjes net worden voorkomen, maar niet promoveren binnen een jaar zou rampzalig zijn.

2000

Kampioen eerste divisie

NAC moest en zou na de degradatie van 1999 in één jaar terugkeren op het hoogste niveau. De geelzwarten begonnen echter slecht, verloren bij Zwolle, Den Haag en Heracles, maar wisten zich te hervatten. Na een zenuwslopend einde werd NAC verdiend KAMPIOEN van de eerste divisie. De laatste zes wedstrijden werden namelijk in winst omgezet, al had het laatste competitieduel geen waarde meer. NAC was namelijk in de wedstrijd ervoor, thuis tegen RBC, na een 2-0 zege op de eerste plaats geëindigd en kon niet meer ingehaald worden. Het feest barstte in Breda los. Naar schatting 22.000 mensen woonden de huldiging op de Grote Markt bij.

2003

Grote geldzorgen, maar toch..

2002-2003 Is een van de meest memorabele seizoenen uit de geschiedenis van de club. Financieel, omdat het voortbestaan van NAC Breda aan een zijden draadje hing en sportief, omdat NAC Breda op een vierde plaats in de eredivisie eindigde. Op 30 januari 2003 wordt door de Gemeente Breda het belangrijke besluit genomen om het stadion te kopen voor ruim 15 miljoen euro. De gemeente wordt eigenaar en verhuurt het stadion aan NAC Breda. In diezelfde maand wordt ook de "werktitel" NAC veranderd in NAC Breda. De club kan zich na alle beslommeringen verder gaan focussen op hetgeen waar het allemaal om draait; voetballen. Het seizoen 2002-2003 kenmerkt zich door weinig verliespartijen en veel gelijke spelen. Na 29 wedstrijden staat NAC Breda op een twaalfde plaats en het seizoen lijkt rustig voort te kabbelen. Dan volgt een eindspurt van vijf winstpartijen op rij. Met deze "vijftien uit vijf" eindigt NAC Breda op een historische vierde plaats en plaatst zich voor het eerst in dertig jaar voor Europees Voetbal.

2003

Deelname UEFA Cup

Doordat NAC Breda een seizoen eerder op een keurige 4e plaats eindigde mochten de Bredanaars voor het eerst sinds 30 jaar weer eens deelnemen aan een Europacup-toernooi. In de eerste ronde van de UEFA-cup werd NAC door loting gekoppeld aan Newcastle United FC. De uitwedstrijd was één groot feest. Zo`n 3.500 NAC-supporters maakten de oversteek naar Engeland en zorgden voor een supersfeer. Desondanks zagen zij NAC kansloos met 5-0 verliezen. Ondanks deze pijnlijke nederlaag was de sfeer er niet minder om. TV-presentatoren, journalisten, spelers, sponsors en supporters spraken van een geweldig NAC-publiek dat hun club bleef steunen tot het bittere eind. De return in Breda had door de grote nederlaag in Newcastle op voorhand al geen spanning meer in zich. Toch wilden de Bredanaars laten zien dat ze wel degelijk konden voetballen. Ze hielden de Engelsen lang op 0-0, kregen zelf redelijk goede kansen maar verloren toch. Vier minuten voor tijd scoorden de Magpies en bezegelden daarmee de uitschakeling voor NAC Breda. Ondanks de twee nederlagen kunnen we terugkijken op een prachtig avontuur dat we nooit zullen vergeten!!

2008

Derde plaats eredivisie

Het seizoen 2007-2008 bleek voor NAC misschien wel het meest opmerkelijke jaar uit de historie te worden. Eindelijk deed de Parel van het Zuiden zijn naam eer aan en poetste in de reguliere competitie de ene na de andere tegenstander van het veld. Dat gebeurde niet heel vaak met oogstrelend voetbal, maar meestal wel met de mouwen tot onder de oksels opgestroopt en het mes tussen de tanden. Record na record werd gebroken. Trainer Brandts en zijn manschappen bezorgden NAC hiermee de hoogste klassering in de Eredivisiegeschiedenis van de club (derde). Ook het puntentotaal, 63 punten uit 34 wedstrijden, werd met goudomrande letters bijgeschreven in de geschiedenisboeken van de Bredase club. Bovendien bereikten de geelzwarten de halve finale van het bekertoernooi. De Champions League lonkte, de UEFA-cup leek een zekerheidje, maar in de play-offs ging het mis, waardoor het Intertoto werd.

2009

Deelname Europa League

Doordat NAC een seizoen eerder in de competitie de play-offs afdwong en deze ook winnend wist af te sluiten, plaatsten de Bredanaars zich voor de nieuw opgezette Europa League. In de tweede voorronde startte NAC tegen laagvlieger Gandzasar Kapan. In Breda werd de ploeg uit Armenië totaal overlopen door een ontketend NAC: 6-0. De uitwedstrijd was dus een formaliteit. Zonder zich bovenmatig in te spannen won NAC ook dat duel (0-2) en plaatste zich dan ook voor de volgende ronde. Polonia Warschau moest er vervolgens ook aan geloven. In Polen werd het door een doelpunt van Kwakman 0-1, wat NAC een goede uitgangspositie opleverde. In Breda werd de klus afgemaakt (3-1). In de vierde voorronde bleek tegenstander Villarreal echter enkele maatjes te groot. Thuis verloor NAC ondanks een waar leeuwengevecht met 1-3. In de uitwedstrijd speelde NAC totaal geen rol, en werd het 6-1 voor de Spanjaarden. Jammer voor de ruim 1.000 meegereisde NAC-supporters, die er ondanks het verlies een aardig feestje van gemaakt hebben.

2012

NAC herintroduceert het eerste NAC logo (01-07-2012)

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan herintroduceert NAC in samenwerking met de Stichting 100 Jaar NAC het eerste logo van NAC. Initieel als jubileumlogo, maar in samenwerking met de Stichting 100 Jaar NAC wordt gekeken om gedurende het seizoen 2012/2013 het logo definitief in te voeren.

2012

NAC bestaat 100 jaar (19-09-2012)

Op 19 september 2012 bestond NAC 100 Jaar. Een week om nooit te vergeten want ondanks de financiele problemen werd het feest door de  vrijwilligers van Stichting 100 Jaar NAC de verjaardag groots gevierd.

2013

NAC voert eerste logo definitief in (22-06-2013)

Het jubileumlogo van NAC wordt ook de komende jaren door de Bredase club gevoerd. Om de verandering kracht bij te zetten, werd vandaag het grote leeuwenlogo aan de voorpui van het Rat Verlegh Stadion vervangen met het gemoderniseerde logo uit 1912. De operatie nam drie uur in beslag. Het oude logo werd vorig jaar in het kader van het 100-jarige bestaan van de club in een eigentijds jasje gestoken, op aanbeveling van een werkgroep die voortkwam uit de Stichting 100 Jaar NAC.

De Stichting 100 Jaar NAC werd oorspronkelijk opgericht voor het verwerven van gelden voor het kunnen vieren van de 100-jarige verjaardag en om de organisatie van de festiviteiten rondom het eeuwfeest te kunnen bekostigen. Om de viering extra cachet te geven, werd door de werkgroep een aanbeveling gedaan voor het herinvoeren van het originele logo. De werkgroep heeft hierbij nooit onder stoelen of banken geschoven dat het de invoering definitief wilde maken. Ook bij NAC werd de intentie uitgesproken om te kijken naar de mogelijkheden om het logo in de toekomst permanent te kunnen uitdragen. Hiervoor deed de club een haalbaarheidsonderzoek. De Stichting heeft hier enthousiast op gereageerd en geanticipeerd

Het jubileumlogo heeft de afgelopen maanden ontzettend veel aan draagvlak gewonnen. Marketing Manager Hans Poppelaars van NAC: “Het logo is zoals de oprichters het bedoeld hebben. Het is een echt traditioneel voetballogo. ``Het logo heeft iets rebels``, ``eindelijk een NAC-logo met de kenmerkende diagonaal`` en ``het enige logo dat écht NAC is’ zijn veel gehoorde opmerkingen.”

Dankzij de Stichting kan het historische logo ook daadwerkelijk in en rond het stadion gepresenteerd worden. Met de restgelden die zijn verworven tijdens het eeuwfeest, heeft de Stichting 100 Jaar NAC niet alleen een mooie schenking kunnen doen aan de jeugdopleiding van NAC. Zij hebben met de reserves ook de totale make-over van het stadion kunnen bekostigen. Peter Daalmans, voorzitter van de Stichting 100 Jaar NAC: "Met de implementatie van dit logo wil de Stichting een blijvend cadeau aan NAC en haar achterban geven en de aanzet voor de komende 100 jaar NAC op de juiste manier laden."

Poppelaars: "Het nieuwe permanente aanzicht van het Rat Verlegh Stadion is niet alleen een ode aan de vrijwilligers van de Stichting 100 Jaar NAC, die zich 2,5 jaar hebben ingezet om de doelen te realiseren. Het is ook een ode aan de honderdduizenden supporters die de afgelopen eeuw hun ziel en zaligheid aan de club hebben gegeven."   Het logo komt vanaf seizoen 2013/2014 op alle merchandise en communicatiemiddelen van de club. In de NAC Fanshop zijn al spullen met het oude nieuwe logo verkrijgbaar. De verwachting is dat NAC rond de Open Dag op 28 juli een volledige nieuwe lijn aan de supporters kan presenteren.