NAC Museum RSS Feed http://www.nacmuseum.nl/ NAC Museum RSS Feed nl-nl Copyright 2010 - 2019, Stichting NAC Museum Sun, 24 Feb 2019 03:52:11 +0100 Sun, 24 Feb 2019 03:52:11 +0100 Nieuws <![CDATA[Oud-NAC`er Dre van Gils overleden]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26202-Oud_NAC`er_Dre_van_Gils_overleden.html
Dré van Gils werd geboren op 11 december 1935 in Ginneken en Bavel. Via het tweede elftal kwam hij in 1958-1959 in NAC-1 terecht. Op 10 mei 1959 maakte hij zijn debuut in de bekerwedstrijd tegen Hulst. In Breda werd het maar liefst 8-1. Aanvaller Van Gils zag Overbeeke (3x), Laseroms (2x), Bouwmeester sr. (2x) en Geraeds scoren, waardoor NAC zich plaatste voor de 4e ronde van de KNVB-beker.
Zijn debuut bleek meteen zijn laatste officiële optreden in de hoofdmacht te zijn.

Dré, die vroeger werkzaam was als postcode, was al geruime tijd ziek en woonde op de zorglocatie Zuiderhout in Teteringen, alwaar hij vrijdag 25 januari jl. zijn laatste adem uitblies.
Wij wensen familie, vrienden en kennissen van de heer Van Gils veel sterkte toe met dit verlies.]]>
Nieuws Sun, 27 Jan 2019 20:05:20 +0100
<![CDATA[Bezoek Goodlass groot succes]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26201-Bezoek_Goodlass_groot_succes.html
Allereerst werd hij ontvangen in het NAC Museum waar hij onder andere opgewacht werd door zijn oud-ploeggenoten van weleer, Ad Brouwers en Theo Dierckx. Het werd een hartelijke ontmoeting, het was immers zeer lang geleden dat de heren elkaar hadden gezien.

Ronny `onthulde` vervolgens, samen met museumsecretaris John de Leeuw zijn boek door een vitrine te `openen` waar zijn boek en een prachtige foto uit zijn NAC-tijd stonden tentoongesteld (zie filmpje Omroep Brabant)

Na de presentatie ging het gezelschap naar het hoofdgebouw waar een lekkere maaltijd genuttigd werd om vervolgens de wedstrijd NAC - ADO te kunnen aanschouwen. Na afloop van het duel, dat toch wel een beetje teleurstellend in 1-1 eindigde, ging Goodlass naar het home van de Supportersvereniging. Tientallen fans kochten er zijn boek en lieten het signeren door de enige echte `One hand winger`, zoals Ronny vaak liefkozend werd genoemd (zie foto, gemaakt door Boudewijn Barendse).

In het Engelstalige boek is een flink aantal pagina`s aan zijn NAC-periode bewijd. Blue Nose is nog steeds te koop, zij het nu zonder handtekening van Goodlass, in de webshop van het NAC Museum, in het museum zelf én bij de NAC-shop aan het stadion.

Een gedeelte van de opbrengst is bestemd voor het aan te schaffen klimaatbeheersingssysteem. Reden te meer dus om het boek te kopen!]]>
Nieuws Sun, 27 Jan 2019 13:10:21 +0100
<![CDATA[Goodlass signeert eigen biografie bij NAC - ADO]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26200-Goodlass_signeert_eigen_biografie_bij_NAC___ADO.html Alle reden om vrijdag na de wedstrijd even te blijven hangen en een bezoekje te brengen aan het SV Home.

Ronny Goodlass, de winger die in oktober ’77 van Everton naar Breda kwam en 20 maanden de  geelzwarte kleuren verdedigde waarin hij tot 62 wedstrijden en 9 doelpunten kwam, zal vrijdag a.s. aanwezig zijn bij NAC - ADO en na afloop in het SV Home zijn autobiografie Blue Nose signeren.

Als ware Evertonian is een fors deel van zijn boek gewijd aan zijn tijd bij Everton, maar er staat ook een fors stuk over zijn tijd bij NAC in. Naast de nodige NAC-wedstrijden die besproken worden is ronduit hilarisch het verhaal van zijn eerste reis naar Breda: met een privévliegtuigje, maar de piloot kon in het zeer slechte weer het vliegveld niet vinden! Na enkele hachelijke momenten kon het vliegtuig toch aan de grond worden gezet. Dat vliegtuigje, een Cessna, was overigens hetzelfde toestel als waarmee Eugene Lemmens in 1975 naar Troyes vloog om wat lichtmasten te bekijken; de lichtmasten die aan de Beatrixstraat zouden belanden. Dit geheel terzijde.

Neem dus vrijdag a.s. je reeds aangeschafte kopie van Blue Nose mee om door de maestro himself te laten signeren, of schaf ter plekke Blue Nose aan voor € 24,95. Betaling kan contant of met pin.

]]>
Nieuws Tue, 22 Jan 2019 21:46:43 +0100
<![CDATA[NAC Museumvrijwilliger Antonie Jooren overleden]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26197-NAC_Museumvrijwilliger_Antonie_Jooren_overleden.html Het NAC Museumbestuur heeft maandag geschokt kennis genomen van het plotselinge overlijden van één van haar vrijwilligers, Antonie Jooren.

Achter de schermen hield NAC-supporter Antonie zich bezig met het mede ontwikkelen van een fotodatabase, een digitaal archief, voor het NAC Museum.

Antonie mocht slechts 40 jaar oud worden.
Wij wensen zijn familie en naaste vrienden veel sterkte in deze moeilijke tijd.

]]>
Nieuws Tue, 08 Jan 2019 22:07:44 +0100
<![CDATA[Nog een kerstcadeautje nodig?]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26195-Nog_een_kerstcadeautje_nodig.html En zoekt u iets niet direct alledaags, met een vleugje NAC? Dan heeft het NAC Museum wellicht iets!

Oud-NAC- en (onder andere) oud-Evertonspeler Ronny Goodlass heeft zijn autobiografie uitgebracht, “Blue Nose”. Het Museum heeft aan het boek meegewerkt door middel van het aanleveren van al zijn NAC-statistieken en NAC-gegevens. En het NAC Museum heeft een beperkte voorraad van “Blue Nose” te koop voor de voetballiefhebber. Direct van de bron, dus Goodlass zelf.

Engelsman Goodlass heeft in de seizoenen 1977-1978 en 1978-1979 het Geel-Zwart van NAC verdedigd als begenadigd buitenspeler met een uitstekende traptechniek. Die traptechniek had hij een seizoen eerder bij Everton onder andere met deze goal reeds geëtaleerd: https://www.youtube.com/watch?v=2f3visnVN2g. Mede hierdoor was oefenmeester Hans Dorjee snel overtuigd: halen die man! De “one handed winger” kwam uiteindelijk tot 53 officiële wedstrijden en 6 doelpunten in Bredase dienst.

Met de aanschaf van “Blue Nose” helpt u ook het NAC Museum. Goodlass heeft namelijk gehoord van de noodzaak van een klimaatbeheersingssysteem voor het museum en besloot daarop dat het museum enkele euro’s per verkocht boek mocht houden, als bedankje voor de moeite.

Na afloop van de wedstrijd NAC - Heerenveen van aanstaande zaterdag 22 december zullen vrijwilligers van het NAC Museum “Blue Nose” van Goodlass aan de man brengen in het SV Home. Zolang de (beperkte) voorraad strekt à € 24,95 voor liefst 432 pagina’s voetballeesplezier. Let op: u dient wel het Engels machtig te zijn aangezien er geen Nederlandse vertaling is. En let er ook op dat Goodlass ook buiten NAC een lange loopbaan had, dus het gaat niet 432 pagina’s over NAC.

Bij de eerste thuiswedstrijd na de winterstop, NAC - ADO op 26 januari, heeft u vervolgens de kans uw aanschaf te upgraden naar een waar “collector’s item”: Goodlass is dan aanwezig bij de wedstrijd en zal na afloop in het SV Home “Blue Nose” voor u signeren. Neemt u dan dus vooral uw exemplaar mee in uw binnenzak (of laat het in uw auto op de parkeerplaats liggen en loop op weg naar het SV Home even langs uw auto)!

Wij zien u dus de aankomende twee thuiswedstrijden graag in het SV Home!

]]>
Nieuws Wed, 19 Dec 2018 22:02:34 +0100
<![CDATA[De 4.000 gepasseerd!]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26194-De_4000_gepasseerd.html De crowdfundingsactie ten behoeve van het aan te schaffen klimaatbeheersingssysteem voor het NAC Museum loopt niet slecht. Met een tussenstand van € 4.328,59 zijn we echter nog een flink eind van het einddoel van € 15.000,- verwijderd.

Help daarom het NAC Museum en doneer nu via deze QR-Code. Scan de code via je telefoon om naar de donatiepagina te gaan.

Doneren via NL33RABO0186789645 t.n.v. Stichting NAC Museum o.v.v. "Crowdfunding" kan natuurlijk ook!

Alvast bedankt voor jullie steun!

]]>
Nieuws Wed, 05 Dec 2018 19:57:17 +0100
<![CDATA[Kees Kuijs is NAC-legend]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26193-Kees_Kuijs_is_NAC_legend.html
Nadat de recordinternational van NAC in het Museum samen met zijn vrouw zijn eigen expositie had geopend en hij bij het zien van de mooie oude foto`s en prullaria herinnerd werd aan zijn NAC-tijd (zie foto), vertrok het gezelschap richting de Cordial. Daar werd Kuijs ontvangen en toegesproken door Algemeen Directeur Justin Goetzee. Hij had wederom een verrassing voor de heer Kuijs: op de cover van het programmaboekje stond namelijk zijn foto groot afgebeeld.

Na een lekker hapje en drankje ging het gezelschap de tribune op om NAC naar een overwinning te schreeuwen. In de rust werd de 87-jarige Kuijs, die 259 officiële NAC-wedstrijden achter zijn naam heeft staan, gehuldigd als NAC-legend of the match en kreeg hij uit handen van NAC Museumvoorzitter Peter Daalmans de Life Achievement Award uitgereikt. De voormalige linksback genoot zichtbaar en nam het klaterende applaus dankbaar in ontvangst.

Maar het was nog niet gedaan met de verrassingen. In het supportershome overhandigde NAC-aanvoerder Menno Koch aan Kuijs de door hem tijdens de wedstrijd gedragen aanvoerdersband. En dat was speciaal voor deze gelegenheid een hele bijzondere band, want de afbeelding van Kuijs stond er op.

Kees Kuijs, de eerste NAC-legend of the match, sloot af met de alleszeggende woorden "Het is prachtig, ik had niet verwacht dat het zo mooi zou zijn."]]>
Nieuws Mon, 05 Nov 2018 22:47:25 +0100
<![CDATA[Tussenstand crowdfunding luchtbehandeling NAC Museum]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26191-Tussenstand_crowdfunding_luchtbehandeling_NAC_Museum.html €2593,10 opgehaald. Een bedrag waar we nu al zeer blij mee zijn, we willen dan ook nu al iedereen bedanken die geld via de diverse manieren hebben gedoneerd. 

Echter we zijn er nog niet! Om de collectie en het NAC Museum in een goede staat te houden hebben we als stiching €15000,00 nodig. Wilt u ook doneren? Scan dan met uw mobiele telefoon de QR code aan de rechterkant van deze pagina of ga naar de actiepagina om de andere mogelijkheden te zien.

Zie hieronder nog waarom het zo belangrijk is dat de collectie en het NAC Museum beschermd worden.

]]>
Nieuws Sat, 20 Oct 2018 12:33:53 +0200
<![CDATA[NAC Museum heeft frisse lucht nodig! ]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26190-NAC_Museum_heeft_frisse_lucht_nodig_.html
Het was bij tijd en wijle snikheet afgelopen zomer. Leuk voor de vakantiegangers, maar niet zo fijn voor het NAC Museum. Zo waren de enorme temperaturen echt niet tof voor de bezoekers. Omdat het NAC Museum niet over een klimaatbeheersingssysteem beschikt, was het flink zweten voor onze gasten.

Veel belangrijker en zorgelijker is echter dat de hoge temperaturen schadelijk zijn voor de collectie van ons mooie NAC Museum. Zo zijn er bijvoorbeeld de oprichtingsnotulen van NAC uit 1912 tentoongesteld, die zijn dus 106 jaar oud! U zult begrijpen dat het oude papier broos is, en onder goed geconditioneerde omstandigheden bewaard moet blijven. Hetzelfde geldt voor veel andere prachtige museumstukken, zoals de oude linnen kampioensvaandel van de Parel van het Zuiden uit 1921. Vandaag starten we een crowdfundings actie om het NAC Museum frisse lucht te geven.

Lees hier meer over de actie en het waarom!]]>
Nieuws Thu, 11 Oct 2018 10:47:33 +0200
<![CDATA[NAC 106 jaren jong]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26187-NAC_106_jaren_jong.html
Wij willen iedereen die NAC een warm hart toedraagt, van harte feliciteren met ons clubke!!]]>
Nieuws Wed, 19 Sep 2018 00:00:45 +0200