NAC Museum RSS Feed http://www.nacmuseum.nl/ NAC Museum RSS Feed nl-nl Copyright 2010 - 2018, Stichting NAC Museum Fri, 19 Oct 2018 06:27:28 +0200 Fri, 19 Oct 2018 06:27:28 +0200 Nieuws <![CDATA[NAC Museum heeft frisse lucht nodig! ]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26190-NAC_Museum_heeft_frisse_lucht_nodig_.html
Het was bij tijd en wijle snikheet afgelopen zomer. Leuk voor de vakantiegangers, maar niet zo fijn voor het NAC Museum. Zo waren de enorme temperaturen echt niet tof voor de bezoekers. Omdat het NAC Museum niet over een klimaatbeheersingssysteem beschikt, was het flink zweten voor onze gasten.

Veel belangrijker en zorgelijker is echter dat de hoge temperaturen schadelijk zijn voor de collectie van ons mooie NAC Museum. Zo zijn er bijvoorbeeld de oprichtingsnotulen van NAC uit 1912 tentoongesteld, die zijn dus 106 jaar oud! U zult begrijpen dat het oude papier broos is, en onder goed geconditioneerde omstandigheden bewaard moet blijven. Hetzelfde geldt voor veel andere prachtige museumstukken, zoals de oude linnen kampioensvaandel van de Parel van het Zuiden uit 1921. Vandaag starten we een crowdfundings actie om het NAC Museum frisse lucht te geven.

Lees hier meer over de actie en het waarom!]]>
Nieuws Thu, 11 Oct 2018 10:47:33 +0200
<![CDATA[NAC 106 jaren jong]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26187-NAC_106_jaren_jong.html
Wij willen iedereen die NAC een warm hart toedraagt, van harte feliciteren met ons clubke!!]]>
Nieuws Wed, 19 Sep 2018 00:00:45 +0200
<![CDATA[Maak het NAC Museum cooler]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26185-Maak_het_NAC_Museum_cooler.html
Om dit te kunnen bekostigen willen we om uw steun vragen. Tijdens de Open Dag van NAC, die op zaterdag 4 augustus a.s. wordt gehouden, gaan wij zonnebrillen verkopen.
De brillen zijn door Mertens Oogmode (Ginnekenstraat 53, Breda) belangeloos beschikbaar gesteld aan Samen voor NAC. Van hen mogen wij de hippe, geelzwarte zonnebrillen verkopen en de gehele opbrengst besteden aan de aanschaf van het klimaatbeheersingssysteem. Uiteraard willen we Mertens Oogmode en Samen voor NAC hiervoor ontzettend bedanken! 

Dus maak het NAC Museum COOLER en koop een coole zonnebril voor maar € 3,00!!

Tijdens de Open Dag zijn wij vertegenwoordigd met een kraam die zich bevindt op het supportersplein. Naast deze prachtige zonnebrillen hebben we ook ander soort merchandise te koop. Natuurlijk kunt u ook donateur worden van het NAC Museum. Voor slechts 10 euro per jaar kunt u ons steunen zodat we er samen voor kunnen zorgen dat de NAC-historie voor altijd behouden blijft.]]>
Nieuws Fri, 03 Aug 2018 21:02:06 +0200
<![CDATA[Daan Schrijvers overleden]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26184-Daan_Schrijvers_overleden.html
Als op en top Bredanaar ging Daan op 11-jarige leeftijd van St. Fidelius naar NAC, waar zijn profloopbaan begon. Op 8 mei 1960 mocht hij in de thuiswedstrijd tegen ADO (3-2 winst voor NAC) debuteren. Na meer dan 100 wedstrijden verkaste Schrijvers naar DWS met wie de verdediger meteen in zijn eerste seizoen kampioen van Nederland werd. Via PSV kwam hij in december 1970 terug naar NAC om daar zijn carrière af te sluiten.
Daan Schrijvers speelde 169 officiële wedstrijden voor NAC waarin hij 17 doelpunten maakte.

Tijdens zijn eerste periode bij NAC debuteerde Schrijvers ook in het Nederlands Elftal. In Amsterdam werd het tegen de Nederlandse Antillen maar liefst 8-0. Bij die ene interland zou het niet blijven. In totaal speelde Schrijvers 22 maal in het Oranje, waarvan hij 15 keer de aanvoerder mocht zijn.

Wij wensen familie, vrienden en bekenden van Daan ontzettend veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.]]>
Nieuws Fri, 03 Aug 2018 12:52:40 +0200
<![CDATA[Wanny van Gils overleden]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26183-Wanny_van_Gils_overleden.html Oud-NAC`er Wanny van Gils is gisteren 28 juli op 59-jarige leeftijd overleden. De lange aanvaller speelde in twee periodes 173 wedstrijden voor NAC waarin hij 35 doelpunten wist te maken.

Op 7-jarige leeftijd begon Wanny met het spelletje bij WVO in zijn geboorteplaats Oosterhout. Via TSC kwam Van Gils in 1976 bij NAC terecht, waar hij onder trainer Jo Jansen op 25 maart 1979 zijn officiële debuut in het betaalde voetbal mocht maken. Hij viel in de 85e minuut in voor zijn vriend Tom Dekker. Al gauw blijkt dat Wanny een aparte voetballer is; het ene moment is hij enorm magistraal, het andere moment is hij een waar drama. Het was misschien daarom dat Wanny een haat-liefde verhouding met het NAC-publiek had.

In 1981 sluit Wanny zijn eerste periode bij NAC af (60 competitiewedstrijden, 14 goals) en gaat in België bij Beringen voetballen. In 1983 stapt hij over naar Willem II om viereneenhalf jaar later weer terug te keren op het oude nest. Tot 1991 speelt hij met NAC in de eerste divisie en wisselt zoals gezegd mooie momenten af met minder mooie. Zijn fantastische solo in de thuiswedstrijd tegen Eindhoven, die hij afrond met een goal, is natuurlijk de allermooiste uit zijn carrière. Maar hierover meer in ons Verleghje van september. Want dat verdient deze oud-NAC`er!

Wij wensen familie, vrienden en bekenden enorm veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Rust zacht Wanny!

]]>
Nieuws Sun, 29 Jul 2018 12:05:27 +0200
<![CDATA[Woensdag 11 juli gesloten!]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26181-Woensdag_11_juli_gesloten.html Nieuws Tue, 10 Jul 2018 22:48:02 +0200 <![CDATA[NAC Museum 27 juni gesloten]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26179-NAC_Museum_27_juni_gesloten.html Nieuws Mon, 25 Jun 2018 22:47:34 +0200 <![CDATA[Geert van der Wiel overleden]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26178-Geert_van_der_Wiel_overleden.html Geert van der Wiel, 18 jaar lang NAC’s belangrijkste man in de kleedkamer

Geert van der Wiel was van 1968 tot 1986 meer dan de masseur/verzorger van NAC. In de kleedkamer was de man naast een vakkundig verzorger tevens een groot animator. Niet vies van een stukje voetbalhumor en daar is menig speler slachtoffer van geworden.

Geert, op de foto hiernaast aan het woord tijdens een donateuravond van het NAC Museum, was er bij toen NAC in 1973 de beker won. Staat pontificaal op de elftalfoto die voorafgaande aan het duel is genomen. Gehuld in een Adidastrainingspak, zonnebrilletje op! Tussen Arie Delmotte en trainer Henk Wullems in. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Wie maakt hem iets?

Van der Wiel staat garant voor mooie anekdotes. Tijdens die bekerfinale in mei 1973 lagen er plots twee spelers op de grond. Van ieder team één. De verzorgers renden het veld in en moesten elkaar kruisen. De korte beentjes van Van der Wiel, verdienstelijk crossloper volgens eigen zeggen, zorgden ervoor dat hij voorlangs kon. Althans dat dacht hij. Ze knalden boven op elkaar! Waterzakken lagen naast de verzorgers op de grond.

Sowieso brachten die beentje van NAC’s masseur iets extra`s. Hoe vaak heeft de Beatrixstraat niet die beentjes bejubeld als ze weer eens naar een geblesseerde speler spoedde? Het bracht vuur en elan in het stadion als Van der Wiel, met in zijn rechterhand die waterzak, dwars over het veld rende. Opwinding op de tribunes.

In die Beatrixstraat hing in het spelershome een foto van Geert met aan zijn zijde twee agenten. Even daarvoor had hij een grensrechter bejegend omdat hij twee buitenspelgoals had goedgekeurd. Witheet was Van der Wiel. Hij werd van het veld gestuurd en de twee dienders moesten de kleine man in bedwang houden. De keren dat hij het veld in rende om naar één van zijn spelers te gaan terwijl het spel nog niet dood was, ze zijn ontelbaar! Menig scheidsrechter ergerde zich geregeld aan Geert!

Dick Advocaat weet ook dondersgoed wie Geert is. Als speler van Roda JC hinderde Advocaat ooit NAC’s verzorger tijdens een spurt naar een op de grond liggende speler. Geert pakte hem bij zijn kraag, tilde hem op en zette hem gewoon opzij.
En wat te denken van die NAC - Willem II in mei 1983. Een keihard duel met de nodige incidenten. Van der Wiel raakte in een felle discussie met Willem-II`er Arthur Hoyer. Geert won het duel ruim op punten. Hoyer werd door de man uit Sprang-Cappelle vol bij de ballen gegrepen.

Zoals geschreven zorgde hij voor de nodige grappige momenten in de kleedkamer. Johnny Dusbaba was bijvoorbeeld een frequent gebruiker van de zonnebank. ‘Zet wel een zonnebrilletje op en doe wat watjes in je oren. Zo voorkom je ook verbranding van je trommelvliezen.’ De Hagenees gehoorzaamde.
En wat te denken van die keer dat een speler een lichte irritatie aan de kuitspier had. Van der Wiel smeerde een zwart zalfje op. Paardenmiddel! Binnen het half uur was de speler genezen. Een paar dagen later kwam de speler terug voor dat zalfje. ‘Mijn vrouw heeft wat last van d’r onderrug. Heb je nog wat van dat spul?’ Wat Geert op de kuit had gesmeerd? Ouderwetse schoensmeer!

Jonge spelers werden opgenaaid door de verzorger. Brian Piris kreeg voor zijn eerste training bij NAC-1 toegefluisterd dat hij zich in het eerste kon spelen. ‘Of bij Van den Dungen of bij Smit even de bal tussen de benen doorspelen’, fluisterde hij het talent toe. Piris heeft het geweten. ‘Het lukte bij Hans. Ik kon twee weken daarna niet meetrainen.’
Legendarisch het verhaal van de ‘pilletjes’ die Brian Piris kreeg. ‘Ik was een keer geblesseerd op trainingskamp maar we moesten nogal veel lopen. Dus Geert dacht dat ik simuleerde. Kreeg ik allemaal rode pilletjes en die moest ik drie keer per dag inslikken zonder te kauwen. Na een dag was ik weer fit. Zal het nooit meer vergeten.’ En die pilletjes? M&M’s! Van der Wiel had uit de zakjes alle rode snoepjes gehaald, het gezichtje er afgekrabd en die aan de linksbuiten gegeven.

Van der Wiel stond in januari 1989 ineens in het middelpunt van de belangstelling. Hans Kraay jr. vertelde over bekertjes met tabletjes erin die voorafgaande aan de wedstrijden in de kleedkamer klaarstonden. Volgens de middenvelder had Van der Wiel gezegd dat wie er behoefte aan had maar zo’n bekertje moest nemen. Kraay beweerde dat er doping in zat. Hij heeft later op nationale televisie zijn verklaring ingetrokken en betreurde dat hij één persoon veel pijn had gedaan. Voor Van der Wiel het moment voor het bekende zand. Vergeven en vergeten. Nou ja vergeten; de eerstvolgende keer dat de twee elkaar tegenkwamen gaf Geert een ‘gedrogeerd’ suikerklontje aan Kraay.

Van der Wiel werkte dus 18 jaar voor NAC en werd toen gevraagd om voor een appel en een ei te gaan werken omdat NAC weer eens in de financiële problemen zat. Van der Wiel bedankte vriendelijk. Een paar maanden later ging hij aan de slag bij Willem II. Met pijn in het hart en hij moest door meerdere mensen omgepraat worden. Na zijn periode in Tilburg werkte hij ook nog voor RKC. Tussendoor ook nog even bij Al-Hilal FC in Saoedi-Arabië, het nationale team van Saoedi-Arabië, het Belgische Wuustwezel en zaalvoetbalteam Bunga Melati. Maar hij masseerde ook wielrenners en schaatsers onder wie oud-olympisch schaatskampioen Kees Verkerk.

Op 18 juni jl. eindigde het leven van een markant man. 18 Jaar lang wellicht de belangrijkste man in de kleedkamer bij NAC. Vertrouwenspersoon, aanjager en humorist! Van der Wiel mocht 78 jaar oud worden. Rust zacht Geert!

]]>
Nieuws Wed, 20 Jun 2018 22:13:01 +0200
<![CDATA[Opbrengst Rabobank Clubkas Campagne]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26168-Opbrengst_Rabobank_Clubkas_Campagne.html Dit jaar mochten in totaal 253 clubs uit Breda en omgeving de € 75.000,- die door Rabobank Breda beschikbaar gesteld was, verdelen. De leden van de bank konden tussen 4 en 16 april hun stem uitbrengen waarna het bedrag naar rato werd uitgekeerd. Het NAC Museum streek met deze mooie actie een bedrag van € 496,49 op.

Met dit mooie geldbedrag willen we een klimaatbeheersingssysteem aanschaffen voor het NAC Museum. Iets wat we hard nodig hebben om het voor onze bezoekers aangenaam te maken, maar vooral om de museumstukken op de juiste temperatuur te conserveren.

Wij willen iedereen die zijn stem aan ons heeft geschonken, enorm bedanken! We zullen het geld goed besteden.

]]>
Nieuws Sat, 21 Apr 2018 11:22:16 +0200
<![CDATA[Rabobank Clubkas Campagne]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26157-Rabobank_Clubkas_Campagne.html


Dat extra geld willen we besteden aan een klimaatbeheersings-systeem. Iets wat we hard nodig hebben om het voor onze be-zoekers aangenaam te maken, maar vooral om de museum-stukken op de juiste temperatuur te conserveren.
Zo hebben we bijvoorbeeld de originele oprichtingsnotulen in de vitrinekast in de ontvangstruimte lig-gen. De oprichtingsnotulen uit 1912, dus meer dan 100 jaar oud. U zult zich voor kunnen stellen dat dat oude papier broos is, en onder goed geconditioneerde omstandigheden bewaard moeten blijven. Het-zelfde geldt voor het oude linnen van de kampioensvaandel uit 1921, etc. etc. etc.
Alle leden van de Rabobank ontvangen op 3 april a.s. een stemcode waarmee zij van 4 t/m 16 april in de stemmodule 5 stemmen uitbrengen op de clubs van hun keuze (max. 2 stemmen per club). Dus stem op het NAC Museum en help mee de clubhistorie voor het nageslacht te behouden!!

Ga voor meer informatie naar
https://www.rabobank.nl/lokale-bank/breda/inschrijving-rabobank-clubkas-campagne-2018-geopend/stemt-u-van-4-april-tm-16-april-weer-mee]]>
Nieuws Mon, 02 Apr 2018 19:40:57 +0200