NAC Museum RSS Feed http://www.nacmuseum.nl/ NAC Museum RSS Feed nl-nl Copyright 2010 - 2019, Stichting NAC Museum Sat, 24 Aug 2019 04:19:08 +0200 Sat, 24 Aug 2019 04:19:08 +0200 Nieuws <![CDATA[Openingstijden gewijzigd]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26218-Openingstijden_gewijzigd.html We zijn voortaan alleen in de even weken op woensdagmiddag standaard open. Voor rondleidingen op andere momenten kunt u een afspraak maken via info@nacmuseum.nl

Vanmiddag 17 juli zijn we trouwens wel geopend! Van 13.00 uur tot 16.00 uur kunt u terecht om de prachtige NAC-historie te bekijken.

 
]]>
Nieuws Wed, 17 Jul 2019 14:01:30 +0200
<![CDATA[Oud-NAC`er Karel Bouwmeester overleden]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26217-Oud_NAC`er_Karel_Bouwmeester_overleden.html Maandagochtend kregen we het trieste nieuws dat oud NAC-speler Karel Bouwmeester is overleden. Bouwmeester speelde, net als zijn zoon Frans jr en zijn broers Herman en Frans sr, in het eerste elftal van NAC. Bouwmeester werd 91 jaar.

Pieter Karel Bouwmeester werd geboren op 31 januari 1928. Op 9-jarige leeftijd begon Karel met het spelletje voetbal. Hij startte bij Baronie, omdat naar het schijnt zijn vader een ‘hekel’ had aan NAC. Nadat hij al op 15-jarige leeftijd zijn debuut had gemaakt in het eerste elftal, vertrok hij twee jaar later alsnog naar het grote NAC. In de allereerste wedstrijd van het seizoen, NAC - Eindhoven (0-0), maakte hij meteen zijn debuut. Deze basisplaats gaf hij het hele seizoen niet meer af. NAC werd na een prachtig seizoen kampioen van het Zuiden!

Begonnen als rechtsbuiten en door Rat Verlegh via de rechtshalfpositie omgeturnd tot stopperspil speelde Karel 92 officiële wedstrijden voor het eerste elftal. Totdat hij in de zomer van 1951 plotseling afscheid nam van NAC. Er was wat onenigheid in de selectie ontstaan waardoor de lol eraf was voor Karel en dus deelde hij zijn medespelers doodleuk mee dat hij wegging: “Ge bent allemaal bedankt, houdoe.” Hij verkaste naar de Hero om weer plezier in het spelletje te krijgen.

Wij wensen familie, vrienden en kennissen van Karel veel sterkte toe.

]]>
Nieuws Mon, 01 Jul 2019 17:05:19 +0200
<![CDATA[Verrassing voor Visschers]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26216-Verrassing_voor_Visschers.html
Het werd een fantastische avond voor Jacques en zijn vrouw Tineke. Er werden mooie anekdotes verteld, oude herinneringn opgehaald en veel, heel veel over voetbal gepraat. Op de foto ziet u van links naar rechts Frans Bouwmeester sr, Jacques Visschers, Martin Snoek, Jan van Gorp (achter), Ati Graaumans (voor), Bertus Quaars en Adrie Pelkmans. Een bijzonder gezelschap, zeker als we erbij vermelden dat zij samen goed zijn voor een slordige 2.000 NAC-wedstrijden!]]>
Nieuws Fri, 28 Jun 2019 23:02:05 +0200
<![CDATA[NAC Museum 26 juni gesloten]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26179-NAC_Museum_26_juni_gesloten.html
Wilt u graag op een andere dag dan woensdag een bezoekje brengen aan het NAC Museum, neem dan contact op met ons via info@nacmuseum.nl]]>
Nieuws Sat, 22 Jun 2019 13:34:27 +0200
<![CDATA[In memoriam Andro Knel]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26214-In_memoriam_Andro_Knel.html 7 Juni 1989, vandaag exact 30 jaar geleden. Het Kleurrijk Nederlands Elftal, met daarbij Andro Knel, was op weg om in hun tweede vaderland Suriname een toernooi te spelen. Vlak voor de landing ging het gruwelijk mis. Het vliegtuig, de DC 8 Anthony Nesty, vloog in de buurt van de luchthaven Zanderij te laag en raakte de toppen van de bomen. Een crash was onvermijdelijk. Het vliegtuig stortte neer, waarbij er 176 mensen overleden. Eén ervan was NAC-speler Andro Knel. Reden om weer eens stil te staan bij dit tragische ongeluk.

De dood van Andro bracht binnen de gehele NAC-familie een geweldige schok teweeg. Hoe immens populair de geboren Rotterdammer was bewees de geweldige toeloop van hevig geëmotioneerde supporters bij de poorten van het NAC-stadion, waar zij door middel van vele duizenden bloemen, sjaaltjes en vlaggen een laatste eer aan hun overleden voetbalvriend bewezen.

De populariteit, welke hij vanaf zijn debuut op 21 januari 1989 aan de Beatrixstraat genoot, dankte de met een rastakapsel getooide Knel niet alleen aan zijn voetbalkunde. Ook buiten het veld was hij een echte persoonlijkheid, die vooral een warme aandacht liet uitgaan naar de trouwe aanhang.

Veel te kort heeft NAC van zijn diensten gebruik kunnen maken en te jong is hij gestorven. De supporters van NAC strijden samen met hun collega`s van Sparta jaren erna uit eerbetoon nog steeds om de Andro Knel Bokaal. We zullen Andro nooit vergeten!!

Het hele verhaal kunt u lezen in het Verleghje van 1 juni jl. Alle donateurs van het NAC Museum ontvangen deze nieuwsbrief. Bent u nog geen donateur, word dit dan snel. U steunt er het NAC Museum mee!

]]>
Nieuws Fri, 07 Jun 2019 07:05:22 +0200
<![CDATA[Robin Schouten tekent contract in NAC Museum]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26215-Robin_Schouten_tekent_contract_in_NAC_Museum.html
Wij zijn er supertrots op dat de 21-jarige rechtsback, die transfervrij overkomt van Jong Ajax, juist in het NAC Museum een tweejarig contract heeft ondertekend.

Robin keek zijn ogen uit en heeft er enorm veel zin in om bij zo`n mooie club als NAC te mogen voetballen.

Wij wensen Robin veel succes toe!]]>
Nieuws Wed, 05 Jun 2019 16:25:28 +0200
<![CDATA[Visschers Legend of the Match]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26212-Visschers_Legend_of_the_Match.html
Om 16.30 uur werd de zevenvoudig seizoenclubtopscorer met zijn familie door Algemeen Directeur Luuc Eisenga ontvangen in het museum, alwaar hij zijn eigen expositie opende. Na een toost vertrok het gezelschap naar de Cordial waar lekker werd gegeten. Vlak voor de wedstrijd begon werd de inmiddels 78-jarige Visschers op het veld gevraagd. Hier kreeg hij uit handen van NAC Museumvoorzitter Peter Daalmans de `Life Achievement Award` uitgereikt, die ongetwijfeld een mooi plaatsje zal krijgen bij de heer Visschers thuis.

Na het laatste duel van dit seizoen werd nog even nageborreld in de Parel, waarna de avond op passende wijze werd afgesloten. Visschers kreeg van aanvoerder Menno Koch namelijk de gedragen aanvoerdersband van de wedstrijd, waarop zijn beeltenis was afgedrukt.

De expositie van NAC Legend Jacques Visschers is vanaf nu te bezoeken in het NAC Museum. Voor de openingstijden kunt u de website raadplegen.]]>
Nieuws Thu, 16 May 2019 13:15:24 +0200
<![CDATA[Oud-NAC`er Storimans overleden]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26211-Oud_NAC`er_Storimans_overleden.html Gisteren bereikte ons het droevige nieuws dat oud-NAC`er Puck Storimans zaterdag jongstleden is overleden. Storimans, die van 1954 tot 1959 in het eerste elftal van NAC 129 officiële wedstrijden speelde, werd 89 jaar.

Petrus Franciscus Johannes Storimans, roepnaam Piet, werd op 9 mei 1929 in het Ginneken geboren. Zijn imposante vader noemde zijn zoon al snel Pukkie en zo ging Piet in zijn leven verder als Puck.

Hij begon zijn carrière bij Baronie en belandde - via BVV - in 1954 bij NAC, dat net was toegetreden tot het betaalde voetbal. De geblokte vleugelverdediger werd snel populair bij NAC. Hij stroopte graag zijn mouwen op en werd bekend om zijn tomeloze inzet. Een type ‘Den Haan’, maar dan uit de jaren vijftig.
Op 5 september 1954 maakte Storimans, op de foto staande derde van links, zijn debuut in het eerste van NAC uit tegen EBOH. Op het terrein aan de Rijksstraatweg in Dordrecht werd het 4-3 voor de Bredanaars. Zijn eerste seizoen was meteen onvergetelijk. Na een aantal amateurwedstrijden trad NAC in november toe tot het Betaalde Voetbal en deed het daarin erg goed. De Parel van het Zuiden behaalde de titel in de eerste klasse A door de torenhog favoriet Holland Sport - met de internationals Mick Clavan en Bertus de Harder - in eigen huis te verslaan, 1-3. In de kampioenscompetitie greep NAC vervolgens net naast de titel, die ging naar Willem II.

In 1959 liep de mannetjesputter, die ook tweemaal de Elfstedentocht reed, een zware knieblessure op en belandde daarna in NAC 2. Hij koos vervolgens voor het avontuur in Australië, waar hij speelde voor clubs in Melbourne en Sydney. Bij terugkeer in Breda nam Puck de zaak van zijn ouders in de Prins Hendrikstraat over en maakte er een verfhandel van. Ook runde hij enige tijd café De Joker in het centrum, maar Storimans dankt zijn faam toch vooral aan de vele kilometers die hij heeft gevreten in het shirt van NAC.

Wij wensen de familie, vrienden en bekenden enorm veel sterkte toe met dit verlies.

]]>
Nieuws Mon, 18 Mar 2019 18:26:12 +0100
<![CDATA[NAC Museum nog `cooler` met gewenste airco, crowdfundingactie geslaagd]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26205-NAC_Museum_nog_`cooler`_met_gewenste_airco_crowdfundingactie_geslaagd.html Het NAC Museum is verlost van de (te) hoge temperaturen in de zomer. Dankzij een crowdfundingactie en de hulp van NAC is eindelijk een airco aangeschaft. Dat klimaatbeheerssysteem is hard nodig om de collectie, zoals de kampioensvlag uit 1921 en de oprichtingsnotulen uit 1912, te beschermen tegen de hitte.
 
Met de aanschaf van de airco gaat een grote wens in vervulling van het NAC Museum. Het nieuws werd donderdagavond 14 maart dan ook met groot applaus ontvangen op de vrijwilligersborrel van de stichting.
 
Bloedheet
"Het is soms bloedheet in de zomer in het NAC Museum, af en toe wel veertig graden", zegt archivaris John de Leeuw. "En dat is natuurlijk vervelend voor de bezoekers en de vrijwilligers van het NAC Museum. We hebben een mooie filmzaal, maar daar komen de mensen drijfnat uit. Maar veel erger is het voor onze collectie, want die beschadigt bij hoge temperaturen."
 
`Laat de zomer maar komen`
"Dat probleem is nu opgelost en daar zijn we heel erg blij mee", vervolgt de secretaris van het NAC Museum. "We zijn dan ook superblij met iedereen die ons geholpen heeft om de aanschaf van de airco te realiseren. Via de crowdfundingactie of op een andere manier. Met de installatie van de airco is afgelopen week een begin gemaakt, dus laat de zomer maar komen!"
 
Het NAC Museum begon half oktober 2018 met een crowdfundactie om 15.000 euro bij elkaar te halen voor een klimaatbeheerssysteem. Dat bedrag werd niet gehaald, maar dankzij de hulp van NAC en de medewerking van installateur Qlimaat Totaal en leverancier Daikin is de realisatie daar.
 
Het NAC Museum is iedere woensdag geopend van 13.00 tot 16.00 uur en op aanvraag.  

]]>
Nieuws Thu, 14 Mar 2019 20:15:00 +0100
<![CDATA[NAC Museum laat supporters weer juichen voor oude helden]]> http://www.nacmuseum.nl/3445-26203-NAC_Museum_laat_supporters_weer_juichen_voor_oude_helden.html Op 3 november vorig kalenderjaar hebben NAC-supporters kunnen dromen van mooie tijden. Toen stond voor de eerste keer een speler in de stadionlampen die voor de club legendarisch is, en daarom werd de wedstrijd aan hem opgedragen. Zijn naam was Kees Kuijs. Ook de wedstrijd NAC - PEC Zwolle, die gespeeld wordt op 28 april a.s., dragen we als NAC Museum aan een legende op.

Aan Jacques Visschers wordt deze keer de eer gegund. In het volgende filmpje nodigt RvC-voorzitter Joost Gielen de legendarische aanvaller uit om als `NAC-legend of the match` in het zonnetje te worden gezet. Klik voor het filmpje hier.

Tussen 1959 en 1971 heeft hij in meer dan 300 wedstrijden meer dan 100 doelpunten gescoord. Verder was hij bestuurslid technische zaken toen NAC derde eindigde in de competitie, hij was elftalleider, seizoenkaarthouder, bestuurslid van de spelersvakbond, hij heeft in diverse commissies van de KNVB gezeten en weigerde als 7-jarige om naar Baronie te gaan. Hij is toen al bij NAC begonnen terwijl hij er eigenlijk nog te jong voor was. Dat zijn allemaal heel veel redenen om hem te eren, en dat gaan we dan ook doen.

Ook dit keer zal de aanvoerdersband de beeltenis van de legend dragen, krijgt hij een expositie in het NAC Museum, de man is zelf aanwezig om een trofee in ontvangst te nemen en supporters zullen hem met applaus en spandoeken overladen.

]]>
Nieuws Wed, 13 Mar 2019 20:18:52 +0100