Van der Borgt speelde bij NAC en Den Bosch

Geplaatst op zondag 15 november 2015

In het verleden troffen NAC en Den Bosch, en diens voorlopers Wilhelmina en BVV, elkaar menigmaal. Cor Kools scoorde ooit 6 keer in een wedstrijd tegen BVV. Dat was in 1926. Tien jaar later eindigt de wedstrijd tussen de rivalen in een veldslag. De marechaussee, opgetrommeld door de aanwezige kantonrechter, moest de sabel trekken om de gemoederen te doen bedaren.

In 1993 twee ontmoetingen in de nacompetitie. De 0-3 uitoverwinning van NAC mag bekend zijn, de uitslag van de thuiswedstrijd is dat niet. 2-0 voor NAC door treffers van Marco Sas en John Lammers.

Den Bosch-trainer Wiljam Vloet zorgde in 2001 voor een oersaaie NAC - FC Den Bosch. Eindstand 0-0, mede doordat de gasten niet meer deden dan verdedigen. Het parkeerde de bus zoals dat tegenwoordig heet. Bart van den Eede toen in de spits bij Den Bosch, hij speelde een ijzersterke partij en heeft zijn latere transfer naar NAC mede aan deze wedstrijd te danken.

Kortom; de geschiedenis kent een willekeur van memorabele wedstrijden NAC - Den Bosch.

Vraag de supporters naar spelers die de kleuren van beide clubs hebben gedragen en Anthony Lurling zal naar alle waarschijnlijkheid het meest genoemd worden. Ook anderen droegen zowel het shirt van NAC als van Den Bosch. Ferne Snoyl, Geert Brusselers, Adnan Barakat, Gino Coutinho, Ad Graaumans en Hans Kraay jr. Zomaar wat namen van spelers met een verleden bij NAC en Den Bosch.

Wie dat ook heeft is Guus van der Borgt (zie foto), het NAC-talent uit de begin jaren 80 van de vorige eeuw. Als 18-jarige kwam hij in 1981 bij de selectie van NAC. In zijn eerste duel scoorde hij meteen. Ook in wedstrijd 2 en 3 trof hij doel. Guus maakte snel naam in Nederland. Vijf goals in zijn eerste zes duels.  Ook in Zeist werd zijn naam genoteerd. De KNVB experimenteerde destijds met een B-elftal. Veel jonge spelers mochten zo ruiken aan interlandvoetbal. En zo gebeurde het dat Guus na een maand Eredivisie ineens de kleedkamer deelde met Ruud Gullit, Wim Kieft en Ronald Koeman. Allen ook nog tieners trouwens. Thuis tegen Rusland, gespeeld in Breda, mocht hij na rust invallen voor de andere NAC-speler Martien Vreijsen.

Als jeugdspeler van Baronie werd hij gescout. Wees eerder een verzoek van NAC af, maar toen Jo Jansen voor de tweede keer aanklopte bij de jongen uit de wijk IJpelaar volgde geen weigering. Na één jaar hoogste NAC-jeugd drong de frêle aanvaller tot zijn eigen  verbazing al door tot NAC-1. In een paar seizoenen van voetballen met zijn vriendjes bij Baronie naar de Eredivisie. Met de aanpassingen had hij geen moeite. Hij voelde zich goed in de groep. Kende wel zijn plaats en hield zich tijdens de trainingen met gevestigde namen als Vreijsen en Krijnen op de achtergrond. Maar NAC was meer dan voetbal. Ook in die tijd hoorde bij NAC-1 het pilsje na afloop van de wedstrijd. Guus dronk mee. Guus genoot van zijn voetballeven en stilletjes ook van de derde helft. Zeven seizoenen lang speelde hij in het eerste. Zijn totaal van 93 wedstrijden is dan ook magertjes afgezet tegen het aantal dienstjaren. Blessures speelden hem parten. 28 Treffers is aardig, niet groots. Guus degradeerde 2 keer met NAC, maar was er ook bij in het glorieuze promotiejaar 1984.

In januari 1988 verkaste Guus naar Willem II. Wanny van Gils en Frits Copal werden betrokken in de deal en gingen (terug) naar NAC. Vier jaar later was zijn carrière over op het moment dat hij afgekeurd werd. Zijn laatste 17 wedstrijden speelde hij in het tenue van FC Den Bosch.

woensdag 23 augustus 13:00u - 16:00u
woensdag 30 augustus 13:00u - 16:00u