NAC verslaat TOP Oss in bloedstollend drieluik!

Geplaatst op woensdag 28 oktober 2015

Heel veel gezamenlijke geschiedenis kennen NAC en TOP of FC Oss niet. Dat is ook niet zo raar: NAC speelde veelal eredivisie en TOP Oss is sinds de entree in het betaald voetbal nooit verder gekomen dan de eerste divisie. Een wat saaie editie want een nogal regelmatige overwinning voor NAC was Top Oss - NAC van 11 september 1999. Het net gedegradeerde NAC staat bij rust braaf met 0-2 voor (doelpuntenmakers Frank Broers en Archil Arveladze), komt in de tweede helft op 0-3 via wederom Archil Arveladze en neemt uiteindelijk met 1-3 de punten soepeltjes mee naar Breda.

Het tegenovergestelde van saai en braaf en soepeltjes was de drieluik in de playoffs om promotie/degradatie in 2006 tegen dezelfde ploeg. NAC was als 16e geeindigd in de eredivisie en TOP had een periode gewonnen.
De eerste wedstrijd in Oss werd met 0-0 gelijk gespeeld. Het voetbal was afgrijselijk, niet om aan te zien, en gevreesd werd voor degradatie als trainer Cees Lok aan het bewind zou blijven. Pal na die 0-0 nam het NAC-bestuur dan ook afscheid van de man, die de grip op de situatie volkomen kwijt was. Interim werd een driemanschap aangesteld wat NAC voor degradatie moest behoeden: eindverantwoordelijke John Karelse (zie foto), geassisteerd door Koos Waslander en Mark Schenning.

De tweede wedstrijd in Breda was de eerste onder de leiding van dit driemanschap. Anouar Diba en Ronnie Stam zetten NAC op een 2-0 voorsprong en er leek geen vuiltje aan de lucht. Toch gaf NAC het in de tweede helft alsnog weg: TOP Oss kwam terug tot 2-2, wat volgens de toenmalige regels een derde, beslissende wedstrijd in Oss betekende. Gelukkig maar, want waren destijds Europacup-regels gehanteerd, dan had NAC er op dat moment uit gelegen. De frustratie kwam er na afloop van deze tweede wedstrijd in elk geval uit bij het Bredase publiek: rondom het stadion waren flinke ongeregeldheden.

In Oss werd dan op 28 april 2006 beslist wie naar de volgende ronde zou gaan. NAC komt in de eerste helft op 1-0 achter (nota bene door een kopbal van de kleinste man van het veld, Davy Zafarin), en kruipt bij een aantal kansen voor Oss door het oog van de naald. Breda bibbert. In de tweede helft worden de mouwen echter ouderwets opgestroopt. Een vrije trap van Vonlanthen wordt door Petö met de kop binnen geknikt: 1-1. Deze stand staat na 90 minuten nog steeds op het scorebord maar NAC leeft weer! In de verlenging is NAC duidelijk beter. Een fraaie afstandspoeier van Diba betekent 1-2, Oss probeert nog wel wat te forceren maar NAC krijgt op de counter veruit de beste kansen. In een van die counters legt wederom Vonlanthen de bal breed op Diba, die zijn tweede van de avond maakte: 1-3, meteen de eindstand. NAC door op weg naar lijfsbehoud!

Opstelling NAC op 28 april 2006:
Arno van Zwam, Kurt Elshot, Aykut Demir, Patrick Zwaanswijk (58` Timothy Derijck), Ronnie Stam, David Mendes da Silva, Evander Sno (69` Julian Jenner), Tamás Petö  (C), Sander van Gessel, Anouar Diba, Johan Vonlanthen

Word donateur van de Stichting NAC Museum. Voor € 10,- per jaar bent u al donateur en steunt u het NAC Museum.

U ontvangt een donateurkaart waarmee u een seizoen lang gratis toegang krijgt tot het museum en bovendien korting kunt krijgen bij diverse bedrijven.
 

  Openingstijden
Het NAC Museum is op de volgende dagen geopend:

woensdag 30 oktober 13:00u - 16:00u
woensdag 13 november 13:00u - 16:00u
woensdag 27 november 13:00u - 16:00u
woensdag 11 december 13:00u - 16:00u
NAC Museum Postadres:
Stadionstraat 23 Postbus 4646
4815 NC Breda 4803 EP Breda
   
 T   076 - 521 45 00  
 F   076 - 521 19 75  
 E   info@nacmuseum.nl  
  Sponsors en partners