NAC-Sparta doelpuntrijk in 1993

Geplaatst op maandag 19 oktober 2015

De voorbeschouwing van NAC - Sparta in 1993 meldt de bijna overeenkomst tussen NAC en Raymond Atteveld. De voormalig speler van onder andere Haarlem en Everton kan een contract tekenen in Breda voor 7 maanden. Atteveld, onder contract bij West Ham United, heeft tot de maandag na NAC - Sparta bedenktijd. De voorbeschouwing vertelt ook dat Sparta alleraardigst voetbalt die periode. Door dit `lekkere` voetbal is het ook een team om fijn tegen te spelen. De wedstrijden van Sparta hebben dan ook als eigenschap dat er veel goals te zien zijn. In het stadion aan de Beatrixstraat hebben zich ruim 10.000 mensen verzameld op de 20e november in 1993. Ze hopen allen op een mooie wedstrijd tussen NAC en Sparta.

Een mooi Avondje NAC dreigde al snel in het water te vallen. NAC stond al voordat de klok acht uur sloeg, en er dus nog geen half uur was gespeeld, met 0-2 achter. Winston Bogarde slaagde erin om John Karelse al twee keer te passeren. De 0-1 in de 7e minuut en zijn tweede in minuut 26. De linksbuiten van Sparta had optimaal geprofiteerd van de personele beperkingen bij NAC. Verdedigers Marco Sas en Ruud Brood zaten op de tribune vanwege schorsingen, Romeo Zondervan, verdedigende middenvelder, was geblesseerd. Het eerste half uur was Sparta de betere ploeg.

NAC voelde dat er iets moest gebeuren en rechtte de rug. Eindelijk werd er druk gezet op Sparta. En met succes. Het geluid van het slaan van de klepel tegen de klok was amper gedempt of John Lammers (zie foto) produceerde de anschlusstreffer. En terwijl dat doelpunt nog gevierd werd op de tribunes stond er ineens 2-2 op het scorebord op de Ei-tribune. Opnieuw zorgde Lammers voor een eruptie van vreugde.

Sparta haalde op hangen er wurgen de rust. Het stadion kolkte zoals het in die tijd gebruikelijk was. NAC voelde dat het na de thee moest doordrukken, Sparta met de rug tegen de muur houden. En dat deed het dan ook. Met resultaat! De pressie leverde bij de gasten in eerste instantie twee geblesseerden op en dat maakte Sparta niet sterker. Latere NAC`er Nico Jalink was één van de slachtoffers.
Toen ruim 10 minuten na rust Ton Lokhoff zijn voetbaltalent ten toon spreidde wist hij Peter Remie in staat te stellen om te scoren. NAC had de leiding genomen. Na de 4-2 van Pierre van Hooijdonk leek de overwinning verzekerd. Met nog zo`n 10  minuten te spelen was het Jos van Eck die de wedstrijd nog wat leven inblies.  De 4-3 kwam om even na kwart over negen op teletekst te staan als uitslag van NAC- Sparta. Een doelpuntrijk duel zoals velen vooraf al op gehoopt hadden met in NAC een terechte overwinnaar. NAC speelde met uitzondering van het eerste half uur goed voetbal.

De maandag na deze NAC - Sparta deelde Atteveld NAC mede dat hij niet in Breda kwam spelen. Hij verkoos een verhuur aan Waregem boven een verblijf van 7 maanden in Breda. Dan niet!
In plaats van Atteveld kwam Dick van Burik naar NAC. Hij werd in eerste instantie gehuurd van Ajax, later neemt NAC hem definitief over van de Amsterdammers.

woensdag 29 maart 13:00u - 16:00u