Weinig historie tussen Achilles en NAC

Geplaatst op donderdag 15 oktober 2015
NAC en Achilles ’29 uit Groesbeek kennen nauwelijks gezamenlijke historie. Dat is ook niet raar als je beseft dat de Groesbekenaren pas in 2013 de overstap naar het betaald voetbal maakten. En voordat het betaald voetbal werd ingevoerd in 1954 speelde NAC onder de vlag van de (K.)N.V.B., terwijl Achilles als rooms-katholieke club eerst uitkwam in de Interdiocesane Voetbal Competitie Bond en nadat die fuseerden met de N.V.B. lang in regionale onderbonden bivakkeerden (onder de naam RKSV Groesbeek, omdat bij de NVB al een Achilles actief was). Pas in 1954 promoveerde Achilles naar de KNVB-regionen in het amateurvoetbal. In het bekertoernooi moest NAC weleens naar Groesbeek, maar dat was in 2008 tegen Hoofdklasser De treffers, een potje wat NAC met speels gemak met 1-6 wist te winnen.

Wat hebben NAC en Achilles dan wel gemeenschappelijk?
Welgeteld één speler speelde voor beide verenigingen: Steven Edwards, inmiddels Helmond Sport, deed mee in de enige wedstrijd van NAC tegen Achilles ooit. Peter van Gommeren liep er stage. Jan van Deinsen en François Gesthuizen waren er trainer. Over hen in de voorbeschouwing op de thuiswedstrijd meer.

Zoals al gememoreerd, er is in de hele geschiedenis exact één wedstrijd tussen beide clubs gespeeld. Of beter gezegd: potje, want het was een oefenpotje van 2 x 35 minuten. Daar blikken we vandaag op terug.

Op 8 januari 2012 werd op het traditionele trainingskamp in Valencia, Spanje, geoefend tegen de dan nog amateurs uit Groesbeek. Het arbitrale trio bestond uit twee Spanjaarden en een in Spanje woonachtige Oekraiener die als enige Engels sprak en zodoende alle communicatie tussen arbitrage en teams verzorgde.
NAC wist twee maal te doelpunten. Beide goals vielen na de thee. Achilles, dat de avond daarvoor goed op stap was geweest, beperkte zich tot verdedigen, en dat ging ze tot de rust goed af. Na de pauze was de ban snel gebroken. Robbert Schilder verschalkt keeper Bart van de Beek met een schot. En vlak voor tijd maakt Santi Kolk er na een mooie pass van Milano Koenders 2-0 van; het schot verdween in het dak van het doel. Tussen de bedrijven door raakten de Groesbekenaren nog een keer de paal, maar dat was dan ook de enige kans die ze de gehele wedstrijd kregen.
Donny Gorter, Elson Hooi, Mats Seuntjens en Jelle ten Rouwelaar zijn de enigen in het team van toen die aanstaande zondag kunnen proberen dezelfde voor NAC gunstige stand, of een betere uiteraard, op het scorebord te zetten.

Opstelling N.A.C.
1. Jelle ten Rouwelaar (C)  (36` 16. Jim van Fessem), 2. Milano Koenders, 7. Kees Luijckx (36` 22. Jens Janse), 3. Eric Botteghin (36` 23. Jordy Buijs), 18. Donny Gorter (36` 5. Mike Zonneveld), 4. Roly Bonevacia (36` 24. Pim Bouwman), 6. Tim Gilissen (36` 22. Steven Edwards), 32. Andreas Lasnik (36` 8. Robbert Schilder), 26. Yousouf Zinga (36` 25. Elson Hooi), 15. Alex Schalk (36` 9. Santi Kolk), 11. Florian Jozefzoon (36` 17. Mats Seuntjens).

woensdag 28 juni 13:00u - 16:00u
woensdag 05 juli 13:00u - 16:00u