Incidentje in Sittard

Geplaatst op vrijdag 25 september 2015

Sittardia fuseerde in 1968 met Fortuna`54 uit Geleen. Als Fortuna-Sittardia Combinatie ging de club vanaf dat moment verder door het leven. De laatste keer dat NAC uit tegen Sittardia speelde, op 1 oktober 1967, was een beroerde match. NAC won met 0-2. In de derde minuut scoorde Jacques Visschers nadat hij alleen voor de keeper terecht was gekomen. De beslissing viel toen Jan van Gorp de bal tegen de kruising schoot. De terugspringende bal belandde voor de voeten van Ferry Pirard die het leder in de bovenhoek plaatse. NAC speelde vanaf die vroege 0-1 vanuit een gesloten defensie. Wetende dat de tegenstander moeilijke weken achter de rug had en in de hoek zat waar de klappen vallen. Keeper Peter van de Merwe (zie foto) was in grootse vorm. De keren dat hij in actie moest komen faalde hij niet. Echter, het aantal keren dat dit moest gebeuren was minimaal. Verdedigend stond NAC als een huis. En aanvallend dwong NAC met Visschers en Pirard Sittardia regelmatig tot `met kunst en vliegwerk verdedigen`. Toch was trainer Bob Janse van mening dat NAC een slechte wedstrijd had gespeeld. Maar omdat dat seizoen drie clubs degradeerden spijkerde NAC het doel dicht. Punten waren ook in die periode belangrijker dan de amusementswaarde.

3.500 Toeschouwers zagen deze overwinning van NAC. Onder de kijkers ook supporters van NAC. Eén Bredanaar kreeg na afloop klappen van een Sittardia-fan. Een dienstdoende suppoost moest tussenbeide komen. Wat deed deze NAC-fan dan? Hij was blij met de overwinning van NAC en iedereen mocht dat weten. Dus haalde hij uit zijn jaszak een claxon. Luid toeterend stond hij langs de lijn van het veld. Hij trok de aandacht, maar niet iedereen kon zijn actie waarderen. Een Sittardia-aanhanger vond dat hij iets te uitbundig de zege vierde en besloot klappen uit te delen. Met returnklappen als gevolg.

Opstelling NAC:
Peter van de Merwe; Jan van Gorp, Frits van Ierland, Frans Vermeulen, Adrie Pelkmans; Nico Rijnders (Frie Nouwens), Frans Bouwmeester,  Ati Graaumans; Ferry Pirard, Jacques Visschers en Martin Snoek.

woensdag 20 december 13:00u - 16:00u
woensdag 27 december 13:00u - 16:00u