Krijnen maakt tegen Heerenveen de winnende!

Geplaatst op zondag 20 september 2015

22 September 2015 is het tijd voor een ouderwets avondje NAC in het bekertoernooi. SC Heerenveen de tegenstander. Ook de favoriet? Waarschijnlijk wel! Maar waarom zou underdog NAC niet gewoon kunnen winnen?

Eén keer eerder speelden NAC en Heerenveen bekervoetbal in Breda. Bijna 40 jaar geleden, eind november 1976. NAC was toen vooraf torenhoog favoriet. Logisch, gezien het feit dat SC Heerenveen slechts een subtopper uit de Eerste Divisie was en NAC in de Eredivisie speelde. De omgekeerde situatie van het heden dus. Heerenveen eindigde een seizoen eerder 7e in `s lands tweede divisie. En toch achtten de Friezen zich niet kansloos. Zo speelde Heerenveen ook! Fel, en met overtuiging! Niet dat het veel kansen kreeg, maar het beet zich wel vast in de tegenstander. Ad Brouwers, NAC`s vedette in die tijd, kon slechts 1 keer zijn directe tegenstander doldraaien. Aan de andere kant lukte het linksbuiten Tom Smits ook niet om de back een moeilijke wedstrijd te bezorgen.  Heerenveen slaagde er in de angel uit het elftal van NAC te halen. Favoriet NAC speelde een lastige pot voetbal.

Wat NAC ook probeerde het lukte niet om de verdediging van de Heerenveen te slechten. De pogingen werden met de minuut wanhopiger. De lange bal richting stormram Jan Groeneweg werd gehanteerd. Zonder resultaat, iedere keer weer. Wel blesseerde Groeneweg na zo`n lange bal de stopper van Heerenveen. Die moest behandeld worden en juist die behandeling zou de beslissing brengen. Het leverde veel extra speeltijd op na de 90 minuten.

Ver, heel ver, in die blessuretijd scoorde rechtsback Ad Krijnen (zie foto). Hij trok weer eens mee ten aanval. Zijn directe tegenstander liep even te slapen. Smits stuurde Krijnen de diepte in. Als Krijnen de bal heeft knalt hij het leder richting doel. Kiezelhard gaat de bal tegen de touwen. Eindelijk is de uitstekende goalie van Heerenveen verslagen. NAC gaat naar de volgende ronde van de beker.

19 november 1976: NAC - SC Heerenveen (1-0)
2e ronde KNVB-beker
Toeschouwers: 4.600

Opstelling van NAC:
Jan de Jong; Ad Krijnen, Arie Damsma, Nikolai Budisic, Ad Bakker; Theo Dierckx (Henk van der Ent), Bertus Quaars, Piet Kamps; Ad Brouwers, Jan Groeneweg en Tom Smits.