Over het NAC Museum

In den beginne..
Het oude NAC Museum was reeds een lust voor het oog!

Een voetbalclub heeft geen grote prijzenkast nodig om een rijke historie te hebben. Neem NAC; een unieke club, een unieke historie. Gegronde reden voor de Supportersraad om in het begin van de 21e eeuw een heus museum op te richten. Ze doet dit samen met enkele zeer betrokken mensen binnen NAC, waaronder de latere NAC Museum erevoorzitter Cees van Haperen. Een museum waarin de kostbare schatten van Bredaas voetbaltrots te bewonderen zijn. Een museum waar anekdotes en relikwieën belangrijker zijn dan het zilverwerk. Een loze ruimte onder vak G, voorheen de fitnessruimte, wordt omgetoverd tot de ruimte waarin het bijzondere levensverhaal van NAC verteld wordt. De opening geschiedt 22 februari 2002 door toenmalig burgemeester Chris Rutten en Cees van Haperen.

De bezoekersaantallen trekken in de loop der jaren aan. Steeds vaker wil de supporter de achtergrond van zijn voetballiefde NAC leren kennen. Alsof je op zoek gaat naar de stamboom met de daarbij behorende verhalen van je familie. Zelfs de ANWB betitelt het NAC Museum als een leuk en leerzaam uitje voor jong en oud. Het NAC Museum timmert aan de weg en heeft in ruim tien jaar bewezen dat het een toegevoegde waarde is. Het brengt de geschiedenis van NAC tot de supporter. Het NAC Museum bewijst jaar na jaar dat het bestaansrecht heeft.

19 januari 2013Lange tijd de trieste aanblik van het NAC Museum.
En dan slaat als bij donderslag bij heldere hemel het noodlot toe. Het NAC Museum wordt op 19 januari 2013 geteisterd door grote waterschade dankzij een breuk in de waterleiding. Dankzij de tomeloze inzet van inderhaast opgekomen vrijwilligers kon de collectie gered worden. Met trekkers en drogers werd de grootste hoeveelheid water weggewerkt, en de kostbare inventaris werd veiliggesteld.
Collectie dus goddank gered, maar helaas kon hetzelfde niet gezegd worden van muren, vloer, tijdlijn en plafond. Alles moest kaalgestript worden en opnieuw opgebouwd. Een lange periode van noodgedwongen gesloten zijn en ogenschijnlijke non-activiteit zou volgen.


Wederopbouw
Maar schijn bedriegt, want achter de coulissen waren diverse mensen al snel druk bezig met de wederopbouw. In de periode na de waterschade blijkt dat velen het NAC Museum een warm hart toedragen en graag zien dat het de deuren kan heropenen. Spontaan worden langs allerlei hoeken acties opgezet om voldoende geld in de lade te brengen om de verherbouw te financieren. Riny Heimans en Wilbert Weterings fietsen vanaf het Rat Verlegh Stadion naar Leeuwarden naar de wedstrijd Cambuur - NAC bij wijze van sponsortocht; er  wordt gezongen en gegeten voor het NAC Museum; Ries Sommen en Sjoerd Mossou stellen de opbrengst van hun boeken beschikbaar aan het NAC Museum; Sjoerd Mossou, Chris van Nijnatten en Sierd de Vos houden eenmalig hun ‘bier en ballen’-avond in de Cordial waarbij de opbrengst voor het NAC Museum is; er wordt door de NAC-supporter gul gegeven bij een collecte voorafgaand aan een wedstrijd. Bedrijven en personen stellen spullen beschikbaar. Duidelijk is dat iedereen ervoor wil gaan.
Onduidelijk echter was in eerste instantie of het NAC Museum op dezelfde locatie zou blijven zitten of verhuizen naar elders. Mede omdat NAC weer eens gered moest worden ging die kogel pas laat door de kerk, en de uitkomst was dat we zouden blijven waar we waren. Inmiddels is het bijna lente 2014. Het museum kreeg bovendien de ruimte erboven, van NHG, erbij. Alle reden er wederom iets moois van te maken, of beter: onszelf overtreffen ten opzichte van het `eerste` museum.

En toen ging het ineens snel. In maart 2014 moest tussen twee thuiswedstrijden het archief verhuisd worden. Onder het motto `vele handjes maken licht werk` lukte dit uiteindelijk ook. De collectie kon veilig achter slot en grendel. In de periode daarna wordt er door de vrijwilligers flink doorgewerkt. Door een nauwelijks te evenaren vereende inspanning van krachten van vele vrijwilligers kon dan eindelijk het totaal vernieuwde NAC Museum de deuren openen. Hoeveel uren erin zijn gaan zitten weet niemand, het zijn er naar schatting vele duizenden geweest, en het was een lange wacht. Maar absoluut het wachten waard.

24 april 2015
Een inkijkje in het nieuwe NAC Museum.Vrijdag 24 april. Twee jaar na het gedwongen sluiten van het NAC Museum is de dag daar dat de heropening plaats kan vinden. De officiele handeling, het onthullen van de pui, wordt verricht door voormalig keeper en trainer John Karelse en museum erevoorzitter Cees van Haperen. Onder de belangstellenden zijn de leden van de Club van 250, journalisten, de tientallen vrijwilligers , de NAC-directie en Paul Depla, burgervader van Breda.

Het NAC Museum is als feniks uit de as herrezen, mooier en groter dan ooit tevoren! Een absolute parel in het NAC-landschap, waar we met zijn allen verdomde trots op mogen zijn.

Word donateur van de Stichting NAC Museum. Voor € 10,- per jaar bent u al donateur en steunt u het NAC Museum.

U ontvangt een donateurkaart waarmee u een seizoen lang gratis toegang krijgt tot het museum en bovendien korting kunt krijgen bij diverse bedrijven.
 

  Openingstijden
Het NAC Museum is op de volgende dagen geopend:

woensdag 05 februari 13:00u - 16:00u
woensdag 19 februari 13:00u - 16:00u
NAC Museum Postadres:
Stadionstraat 23 Postbus 4646
4815 NC Breda 4803 EP Breda
   
 T   076 - 521 45 00  
 F   076 - 521 19 75  
 E   info@nacmuseum.nl  
  Sponsors en partners