Geert van der Wiel overleden

Geplaatst op woensdag 20 juni 2018

Geert van der Wiel, 18 jaar lang NAC’s belangrijkste man in de kleedkamer

Geert van der Wiel was van 1968 tot 1986 meer dan de masseur/verzorger van NAC. In de kleedkamer was de man naast een vakkundig verzorger tevens een groot animator. Niet vies van een stukje voetbalhumor en daar is menig speler slachtoffer van geworden.

Geert, op de foto hiernaast aan het woord tijdens een donateuravond van het NAC Museum, was er bij toen NAC in 1973 de beker won. Staat pontificaal op de elftalfoto die voorafgaande aan het duel is genomen. Gehuld in een Adidastrainingspak, zonnebrilletje op! Tussen Arie Delmotte en trainer Henk Wullems in. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Wie maakt hem iets?

Van der Wiel staat garant voor mooie anekdotes. Tijdens die bekerfinale in mei 1973 lagen er plots twee spelers op de grond. Van ieder team één. De verzorgers renden het veld in en moesten elkaar kruisen. De korte beentjes van Van der Wiel, verdienstelijk crossloper volgens eigen zeggen, zorgden ervoor dat hij voorlangs kon. Althans dat dacht hij. Ze knalden boven op elkaar! Waterzakken lagen naast de verzorgers op de grond.

Sowieso brachten die beentje van NAC’s masseur iets extra`s. Hoe vaak heeft de Beatrixstraat niet die beentjes bejubeld als ze weer eens naar een geblesseerde speler spoedde? Het bracht vuur en elan in het stadion als Van der Wiel, met in zijn rechterhand die waterzak, dwars over het veld rende. Opwinding op de tribunes.

In die Beatrixstraat hing in het spelershome een foto van Geert met aan zijn zijde twee agenten. Even daarvoor had hij een grensrechter bejegend omdat hij twee buitenspelgoals had goedgekeurd. Witheet was Van der Wiel. Hij werd van het veld gestuurd en de twee dienders moesten de kleine man in bedwang houden. De keren dat hij het veld in rende om naar één van zijn spelers te gaan terwijl het spel nog niet dood was, ze zijn ontelbaar! Menig scheidsrechter ergerde zich geregeld aan Geert!

Dick Advocaat weet ook dondersgoed wie Geert is. Als speler van Roda JC hinderde Advocaat ooit NAC’s verzorger tijdens een spurt naar een op de grond liggende speler. Geert pakte hem bij zijn kraag, tilde hem op en zette hem gewoon opzij.
En wat te denken van die NAC - Willem II in mei 1983. Een keihard duel met de nodige incidenten. Van der Wiel raakte in een felle discussie met Willem-II`er Arthur Hoyer. Geert won het duel ruim op punten. Hoyer werd door de man uit Sprang-Cappelle vol bij de ballen gegrepen.

Zoals geschreven zorgde hij voor de nodige grappige momenten in de kleedkamer. Johnny Dusbaba was bijvoorbeeld een frequent gebruiker van de zonnebank. ‘Zet wel een zonnebrilletje op en doe wat watjes in je oren. Zo voorkom je ook verbranding van je trommelvliezen.’ De Hagenees gehoorzaamde.
En wat te denken van die keer dat een speler een lichte irritatie aan de kuitspier had. Van der Wiel smeerde een zwart zalfje op. Paardenmiddel! Binnen het half uur was de speler genezen. Een paar dagen later kwam de speler terug voor dat zalfje. ‘Mijn vrouw heeft wat last van d’r onderrug. Heb je nog wat van dat spul?’ Wat Geert op de kuit had gesmeerd? Ouderwetse schoensmeer!

Jonge spelers werden opgenaaid door de verzorger. Brian Piris kreeg voor zijn eerste training bij NAC-1 toegefluisterd dat hij zich in het eerste kon spelen. ‘Of bij Van den Dungen of bij Smit even de bal tussen de benen doorspelen’, fluisterde hij het talent toe. Piris heeft het geweten. ‘Het lukte bij Hans. Ik kon twee weken daarna niet meetrainen.’
Legendarisch het verhaal van de ‘pilletjes’ die Brian Piris kreeg. ‘Ik was een keer geblesseerd op trainingskamp maar we moesten nogal veel lopen. Dus Geert dacht dat ik simuleerde. Kreeg ik allemaal rode pilletjes en die moest ik drie keer per dag inslikken zonder te kauwen. Na een dag was ik weer fit. Zal het nooit meer vergeten.’ En die pilletjes? M&M’s! Van der Wiel had uit de zakjes alle rode snoepjes gehaald, het gezichtje er afgekrabd en die aan de linksbuiten gegeven.

Van der Wiel stond in januari 1989 ineens in het middelpunt van de belangstelling. Hans Kraay jr. vertelde over bekertjes met tabletjes erin die voorafgaande aan de wedstrijden in de kleedkamer klaarstonden. Volgens de middenvelder had Van der Wiel gezegd dat wie er behoefte aan had maar zo’n bekertje moest nemen. Kraay beweerde dat er doping in zat. Hij heeft later op nationale televisie zijn verklaring ingetrokken en betreurde dat hij één persoon veel pijn had gedaan. Voor Van der Wiel het moment voor het bekende zand. Vergeven en vergeten. Nou ja vergeten; de eerstvolgende keer dat de twee elkaar tegenkwamen gaf Geert een ‘gedrogeerd’ suikerklontje aan Kraay.

Van der Wiel werkte dus 18 jaar voor NAC en werd toen gevraagd om voor een appel en een ei te gaan werken omdat NAC weer eens in de financiële problemen zat. Van der Wiel bedankte vriendelijk. Een paar maanden later ging hij aan de slag bij Willem II. Met pijn in het hart en hij moest door meerdere mensen omgepraat worden. Na zijn periode in Tilburg werkte hij ook nog voor RKC. Tussendoor ook nog even bij Al-Hilal FC in Saoedi-Arabië, het nationale team van Saoedi-Arabië, het Belgische Wuustwezel en zaalvoetbalteam Bunga Melati. Maar hij masseerde ook wielrenners en schaatsers onder wie oud-olympisch schaatskampioen Kees Verkerk.

Op 18 juni jl. eindigde het leven van een markant man. 18 Jaar lang wellicht de belangrijkste man in de kleedkamer bij NAC. Vertrouwenspersoon, aanjager en humorist! Van der Wiel mocht 78 jaar oud worden. Rust zacht Geert!

woensdag 26 september 13:00u - 16:00u
woensdag 03 oktober 13:00u - 16:00u