Een penalty ná de wedstrijd

Geplaatst op donderdag 30 november 2017

ONDERSTAAND VERHAAL IS ER ÉÉN ZOALS DIE NORMAAL GESPROKEN TERUG TE LEZEN ZOU KUNNEN ZIJN IN ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF HET VERLEGHJE. JE KRIJGT HEM VANDAAG GEWOON CADEAU VAN ONS. MOOI OM TE KUNNEN VERTELLEN OP DE TRIBUNE OF OP EEN VERJAARDAG.

Wil je dit soort verhalen iedere maand op je digitale deurmat ontvangen, word dan snel donateur van het NAC Museum. Het kost slechts € 10,- per jaar en je steunt hiermee het NAC Museum. Ook leuk om een donateurschap voor Sinterklaas te geven of om onder de kerstboom te leggen voor één van de familieleden of vrienden.
Klik hier om donateur te worden.

Op 30 november 1913 speelt NAC in Vlissingen. EMM de tegenstander. De wedstrijd eindigde in 0-0. En toch werd er gescoord door de thuisclub. Uit een penalty! Deze werd echter na afloop van de wedstrijd genomen. Hoe dat kan?

De wedstrijd was er één met veel overtredingen. Arjaan Philipse twee tegenstanders vol op de knie. En NAC’s rechtsachter had zeker drie tot vier strafschoppen tegen moeten krijgen. Althans, dit schrijft de Vlissingse Courant. De scheidsrechter weigerde bijna iedere keer deze te geven. Hij was trouwens ook verantwoordelijk voor het feit dat EMM met tien man startte. De midvoor van de thuisclub wist niet dat het aanvangstijdstip om 14:00 uur was in plaats van de eigenlijk geplande 14:30 uur. Tien minuten wachtte de man in het zwart op de aanvaller voordat hij besloot te laten aftrappen. Weer tien minuten later was EMM compleet; de aanvalsleider was gearriveerd!

Terug naar de vermeende stafschoppen! De scheidsrechter gaf één keer een penalty, maar kwam op zijn besluit terug. Onder andere door de hevige protesten van NAC en één van zijn grensrechters! In plaats van de buitenkans van elf meter volgde een corner! Toch bleven de rood-witten aandringen op een strafschop.

Na 90 minuten floot de scheids af. Einde wedstrijd! Maar omdat de Vlissingers ook na afloop bleven vragen om in ieder geval één strafschop besloot de referee dat er nog een penalty mocht worden genomen. Dus na het affluiten van de match. Mocht de tuchtcommissie besluiten dat EMM toch een penalty had verdiend zou deze penalty meetellen in de uitslag. Iets wat heel normaal was in die tijd.

De bal werd op de stip gelegd, de strafschopnemer stapte achteruit richting zestienmeterlijn. Daar aangekomen rende hij naar de bal toe, schopte het leder richting doel. Onbereikbaar voor de keeper tegen de touwen. Penalty verzilverd! Maar dat was helemaal niet zo moeilijk hoor! NAC’s doelman Tokki Wouterlood van Doesburg zat op dat moment namelijk al in de kleedkamer. NAC bleef bij het standpunt dat er helemaal geen pingel gegeven had moeten worden en stapte gewoon het veld af. Richting de kleedkamer! Op het moment van trappen was het doel dus leeg en verlaten!

Een week later werd het protest behandeld. De eindstand van 0-0 ging gewoon de boeken in! Maar bloedeloos was deze wedstrijd allerminst!

Op de foto hierboven zie je EMM gebroederlijk met de spelers van NAC op de foto staan. De foto is gemaakt in de allereerste wedstrijd van NAC, een jaar eerder op 3 november 1912.

woensdag 20 december 13:00u - 16:00u
woensdag 27 december 13:00u - 16:00u