Kleindochter schrijft boek over Rijvers

Geplaatst op donderdag 14 april 2016

Er komt een heuse biografie over oud-NAC`er Kees Rijvers. Op 21 mei a.s. presenteert zijn kleindochter en tevens journaliste Antje Veld haar boek `Prof`, een biografie over het leven van de Bredase voetballegende Kees Rijvers.

Kees Rijvers heeft een aardige CV op zijn naam staan. Hij was bondscoach, trainer van onder meer PSV en FC Twente, 33-voudig international, won als coach drie landstitels (PSV), twee KNVB-bekers (PSV) en één keer de UEFA Cup (PSV), maar is bovenal speler van NAC geweest.

Cornelis Bernardus Rijvers werd op 27 mei 1926 geboren in Princenhage, in de Dreef op nummer 10, als zoon van een schoenmaker. Van kleins af aan was Kees helemaal gek van voetbal en ging hij met zijn vriendjes al naar NAC kijken. Pas op 12-jarige leeftijd werd hij lid van Groen Wit. Maar niet voor lang. In 1940 ging de aanvaller al naar NAC, dat net verhuisd was naar de Beatrixstraat.  De ster van de technisch begaafde linksbinnen steeg snel en aan het eind van het seizoen 1943-1944 maakte Rijvers zijn debuut in het eerste elftal van NAC.

In oktober 1950 trok Kees Rijvers naar Frankrijk om daar als full-prof bij Saint Etienne zijn geluk te beproeven. De balvirtuoos verwierf zich al snel de bijnaam `De dribbelaar der lage landen` en maakte later bij zijn volgende werkgever Stade Français zijn koosnaam meer dan waar. Via nogmaals Saint Etienne keerde Rijvers in 1957 terug naar Nederland en ging als volleerd prof aan de slag bij Feyenoord. Het betekende voor Rijvers zijn rentree in het Nederlands Elftal waar hij tijdens zijn Franse periode niet meer voor speelde.

Rijvers is als actief voetballer vooral ook groot geworden als speler van het Nederlands elftal. Samen met Abe Lenstra en Faas Wilkes vormde hij het befaamde `Gouden Binnentrio`, het hart van de Nederlandse aanval rond de jaren vijftig.  Tot aan zijn laatste interland op 3 juli 1960 te Paramaribo tegen Suriname droeg Rijvers als Feyenoorder nog 14 maal het Oranjeshirt en bracht hiermee zijn totaal op 33 caps waarin hij 10 maal scoorde. Feyenoord bleek toch tegen te vallen en in 1960 verkaste Rijvers toch weer naar Saint Etienne. In 1962 keerde de linkervleugelspeler voor één seizoen terug naar NAC om daarna als trainer zijn loopbaan in de voetbalwereld voort te zetten. Zo trainde Rijvers met wisselend succes FC Twente, PSV en Beringen en ging hij op 1 juli 1981 een verbintenis met de KNVB aan. Tot 1 november 1984 fungeerde de voormalig international als bondscoach toen hij na een ruzie met Rinus Michels zijn ambt neerlegde. Kees Rijvers heeft alles meegemaakt in de voetballerij. Als voetballer, als clubtrainer en als bondscoach. Toch ontbreekt er iets op zijn curriculum vitae. `Ik heb het altijd bijzonder jammer gevonden dat ik nooit trainer van NAC ben geweest. Na de gewonnen UEFA Cup met PSV had ik maar één doel: trainer van NAC worden. Ik ben slechts één keer gevraagd door NAC. Dat was in het seizoen 1992-1993 toen John Peek voorzitter was en NAC in de eerste divisie speelde. Het ging heel slecht met NAC. Ik wilde wel, alleen niet voor een half jaar. In die korte periode kun je niets bereiken. Ik wilde minimaal een contract van 2½ jaar. Uiteindelijk koos NAC voor Ronald Spelbos.` Het had zo mooi kunnen zijn: de loopbaan van Kees Rijvers die begon en eindigde bij zijn cluppie. Het mocht helaas niet zo zijn.

Het voetballeven van Kees Rijvers leent zich uitstekend voor een boek. De voetballer uit Breda zat bijvoorbeeld in 1950 bij de eerste lichting spelers die profvoetballer werd. Iets wat in die tijd zoiets was als vloeken in de kerk. `Uitschot`, werden de profs door de KNVB genoemd.

Rijvers, die lange tijd in Frankrijk woonde, is tegenwoordig weer woonachtig in zijn geboortedorp Princenhage, dat onderdeel is van de gemeente Breda. Antje Veld schreef een boek over het leven van haar grootvader, de beste Bredase voetballer ooit. "Ik heb het geschreven omdat hij een bijzonder verhaal heeft", zegt schrijfster Veld. "Zijn verhaal is nog nooit helemaal verteld. Hij zag het in eerste instantie ook niet zo zitten. Hij zei eerst een paar keer `nee`, maar heeft het uiteindelijk toch gedaan. Ik vertel vooral de menselijke kant van zijn verhaal, je leert hem beter kennen. Wel als journaliste en niet als zijn kleindochter. Alleen het nawoord is persoonlijk."

De biografie zal op zaterdagmiddag 21 mei gepresenteerd worden in gemeenschapshuis De Koe in Princenhage.

Word donateur van de Stichting NAC Museum. Voor € 10,- per jaar bent u al donateur en steunt u het NAC Museum.

U ontvangt een donateurkaart waarmee u een seizoen lang gratis toegang krijgt tot het museum en bovendien korting kunt krijgen bij diverse bedrijven.
 

  Openingstijden
Het NAC Museum is op de volgende dagen geopend:

woensdag 13 november 13:00u - 16:00u
woensdag 27 november 13:00u - 16:00u
woensdag 11 december 13:00u - 16:00u
NAC Museum Postadres:
Stadionstraat 23 Postbus 4646
4815 NC Breda 4803 EP Breda
   
 T   076 - 521 45 00  
 F   076 - 521 19 75  
 E   info@nacmuseum.nl  
  Sponsors en partners