Donateuravond groot succes

Geplaatst op maandag 09 april 2012

Zaterdag 7 april jongstleden was het Rat Verlegh Stadion het decor voor de jaarlijkse donateuravond van het NAC Museum, waarop deze keer het seizoen 1972-1973 centraal stond. De selectie van dat jaar verzamelde zich aan het einde van de middag in het NAC Museum. Zij waren zichtbaar blij elkaar weer eens te zien en er werd dan ook volop bijgekletst en gelachen. Van het Museum ging de groep naar de Parel, alwaar na een groepsfoto gemaakt te hebben, genoten werd van een lekker buffetje.

Vanaf 19.30 uur werden de donateurs verwelkomt in de Cordial, waarna een half uur later het programma begon. De selectie werd, nadat het NAC-lied uit volle borst door de aanwezigen gezongen was, voorgesteld door niemand minder dan stadionspeakster Annie van Hooijdonk. Oud-spits Pietje van Dijk nam alvast een voorschot op de fantastische avond en liet zich bejubelen door het talrijk opgekomen publiek. Wat volgde was een stukje oud beeldmateriaal. Het seizoen 1972-1973 werd ingeluid door een Polygoon-filmpje, wat was bedoeld om iedereen zich even in te laten leven in de tijd. De eerste groep, bestaande uit Addy Brouwers, Gerard van den Dries, Daan Schrijvers, Mari van Dongen en Piet van Dijk, had inmiddels plaatsgenomen op het podium. Er werden tal van vragen afgevuurd op het vijftal, welke vlot werden beantwoord. De ene na de andere anekdote volgde. Zo werd Tilburger Van Dijk gevraagd waar hij bier had leren drinken. Hij antwoordde volmondig en vol trots `In Breda uiteraard`. De zaal lag natuurlijk dubbel van het lachen.

Na een stoelendans werden Frans Vermeulen, Martien Vreijsen, elftalleider Tim Meeùs en Frans Bouwmeester jr. op het podium geroepen. De twee overwinningen op Ajax kwamen aan bod. NAC wist dat seizoen namelijk zowel in competitieverband (2-0) als voor de beker (2-2 en winst na strafschoppen) te winnen van de Amsterdammers. Een prachtige prestatie omdat Ajax dat jaar alles won, wat er maar te winnen viel. De landstitel was voor hen, de Europacup I en zelfs de Wereldbeker voor clubs werd in de wacht gesleept. De KNVB-beker was echter een ander verhaal. NAC was daarin het grote Ajax de baas en schakelde mannen als Johan Cruijff, Wim Suurbier, Ruud Krol, Arie Haan en Sjaak Swart in de tweede ronde uit en stoomde vervolgens verder naar de finale.

Na een pauze, waarin de kelen met vorstelijk gerstenat werden gesmeerd, kwam de bewuste finale aan bod. In de Kuip was NEC de tegenstander. Na een werkelijk unieke kleurenfilm van de finale beklommen vijf nieuwe mannen het podium, met achter hen de felbegeerde KNVB-beker. Zij spraken met trots over de met 2-0 gewonnen wedstrijd. Doelpuntenmakers Stanley Bish (links op de onderste foto) en Addy Brouwers (rechts) werden na bijna 40 jaar nogmaals gefêteerd met hun unieke prestatie. Verzorger Geert van de Wiel sprak lovend over `zijn` selectie en Jan Blom vertelde dat hij na het feest de volgende morgen thuiskwam en zijn werkbusje op hem stond te wachten. Theo Dierckx completeerde het vijftal en genoot van de prachtige verhalen.

In het laatste deel van de avond werden de huldiging en het feest na de bekerwinst besproken. Bestuurslid Eugène Lemmens vertelde dat burgemeester Merks hem destijds toestemming gaf om de Bredase horeca in te lichten dat er die nacht geen sluitingstijden zouden gelden. Aanvoerder Bertus Quaars wist van de huldiging niet veel meer, van het feest des te meer. En ook voor Arie Delmotte werd het een lang nachtje. De ene na de andere anekdote rolde door de zaal, want feesten, dat kon je wel overlaten aan de selectie 1972-1973. Ati Graaumans besloot het officiële gedeelte met de wijze woorden: `Dit is pas NAC, jullie zijn NAC en NAC zal nooit verloren gaan!`

Na het Bredase volkslied togen de donateurs én de selectie gezamenlijk naar De Parel om daar nog een afzakkertje te nemen. Ook hier werd er nog veel gelachen en iedereen kwam tot de conclusie dat het weer een fantastische donateuravond was geweest!

woensdag 06 augustus gesloten
woensdag 13 augustus gesloten