Joop Korebrits overleden

Geplaatst op dinsdag 27 december 2011

Maandagavond Tweede Kerstdag bereikte ons het trieste bericht dat oud-doelman Joop Korebrits na een slopende ziekte is overleden. Korebrits mocht slechts 68 jaar worden.

Joop Korebrits werd op 24 april 1943 geboren in Breda en groeide op in de volkswijk Gerardus Majella. Deze buurt, gelegen op een steenworp afstand van het oude NAC-stadion aan de Beatrixstraat, was een ware kweekvijver van Bredaas voetbaltalent. Het voetbalterrein aan de Gasthuisvelden, dat in de volksmond beter bekend stond als de "gasjes", werd dagelijks bevolkt door een leger van jonge voetballers, die daar na een lange dag op de Pater Canisiusschool hun kunsten vertoonden. De jonge Joop sloot in 1956, na een driejarig verblijf bij Boeimeer, een unieke rij van buurt- en generatiegenoten die hem voorgingen naar de poorten van het NAC-stadion. Hein van Gastel, Johnny Geraeds, Frans Bouwmeester Sr, Daan Schrijvers, Tiest van Dongen, Antoon Hermans en Jan Verheezen spreken nog immer tot de verbeelding.

Op 15 oktober 1961 maakte de jonge goalie zijn debuut in de jammerlijk met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen Volendam. Het hoogtepunt uit Joops zeven jaar durende carrière bij NAC, waarin hij 59 officiële wedstrijden speelde, was ongetwijfeld de 1-3 overwinning op Ajax in de Meer, ook in die dagen een zeldzaamheid. Op 21 april 1963 verving hij Peter van de Merwe, en trad voor even uit de schaduw van deze legendarische doelman door een ware plaaggeest voor de Ajax-aanvallers te zijn. Zelfs de broers Henk en Cees Groot, dat seizoen samen goed voor 36 doelpunten, wisten de sublieme Korebrits niet te passeren. Mede door de onverzettelijkheid van NAC`s jonge sluitpost en wonderschone treffers van Daan Schrijvers, Wim Groenewegen en Kees Rijvers wisten de Bredanaars de volle buit te pakken.

Na zijn vertrek in 1968 keepte hij nog enkele seizoenen voor Baronie en Veerse Boys, maar bleef desondanks lid van "zijn" NAC. De liefde tussen Joop Korebrits en NAC was onvoorwaardelijk en resulteerde uiteindelijk in een 55 jaar durend lidmaatschap. Gepassioneerd zette hij zich in als keeperstrainer en later was hij in de functie van Hoofd Opleidingen verantwoordelijk voor de gehele jeugd. Joop Korebrits was een ware ambassadeur voor NAC en een toegewijd clubman, die daarvoor terecht op zijn 63e verjaardag met de NAC Award beloond werd.

Wij zullen hem herinneren als een sociaal bewogen persoon die voor iedereen klaarstond. De leegte die hij achterlaat is intens voelbaar. De herinnering onuitwisbaar. Toren 4 van het Rat Verlegh Stadion draagt voorgoed zijn naam.

Namens het NAC Museum wensen wij familie en bekenden van Joop en iedereen binnen NAC heel veel sterkte toe in deze droevige tijd.

Joop, rust zacht!

Club(s):

Tot

B.S.V. Boeimeer

01-07-1953

30-06-1956

N.A.C.

01-07-1956

30-06-1968

Baronie

01-07-1968

30-06-1972

Veerse Boys

01-07-1972

30-06-1975

Aantal wedstrijden NAC
Competitie 55
Beker 4

Help het NAC Museum aan frisse lucht!

Scan de QR Code
met de mobiele telefoon!